2019-08-03
聞說愉景新城係個小朋友嘅天地,聞名不如見面,最近有好朋友嘅仔仔生日,要買生日禮物,所以去左愉景新城一趟。超誇張,幾乎整個商場都係為小朋友而設。成功買禮物就順便喺商場搵食,見到間名字簡單直接嘅《茶餐廳2.0》就同朋友入左去食我地嘅晚餐。石燒A5日本和牛片,估唔到喺港式嘅茶餐廳可以食到咁精美嘅鐵板日本和牛,所以忍唔住要試下。牛嘅份量充足,就算同朋友仔開心share都可以食到足夠嘅日本和牛。和牛既鮮甜又唔會有韌嘅感覺,配上甜甜嘅醬汁,熱辣辣嘅鐵板同埋滑滑嘅溫泉蛋,令到整個和牛飯又熱又好味。卡邦尼烏冬配日式溫泉蛋,作為一個平時食西餐時最鐘意食卡邦尼意粉,而食日本野時最鐘意食烏冬嘅我,見到呢個卡邦尼烏冬已經心心眼,呢個西日fushion菜自然成為必點餐品。上菜時亦不負眾望,用熱辣辣石鍋上,令到整個烏冬都可以保持住熱辣辣,卡邦尼烏冬配上溫泉蛋令到整個烏冬更滑更好味!呢間港式茶餐廳以香港名物雞蛋仔作為甜品主打,本身想試香蕉千層雞蛋仔,但已經售罄,所以我試左佢果個蘋果金寶雞蛋仔。即叫即整嘅雞蛋仔,上面加上甜甜嘅cream,鋪滿大大粒嘅蘋果粒、提子乾同埋蘋果醬,非常好食,啖啖都食到甜甜嘅蘋果味,新鮮製造
呢間港式茶餐廳以香港名物雞蛋仔作為甜品主打,本身想試香蕉千層雞蛋仔,但已經售罄,所以我試左佢果個蘋果金寶雞蛋仔。即叫即整嘅雞蛋仔,上面加上甜甜嘅cream,鋪滿大大粒嘅蘋果粒、提子乾同埋蘋果醬,非常好食,啖啖都食到甜甜嘅蘋果味,新鮮製造嘅雞蛋仔配上cream有冰火交融嘅感覺,下次一定要試香蕉千層雞蛋仔!