2019-06-17 1207 浏览
周未松一松又落咗荃湾叹个LUNCH,放下空休息一下。区内人都知道荃新天地地下嘅食肆一到周未一定逼爆,唔想同人逼就行上两层,都有唔错选择。今日食嘅虾面店,开咗唔算好耐,但人流KEEP住上升。攞飞等咗约5分钟就入得。二人套餐有两个面/小食/饮品/甜品,几抵食。招牌辣味虾汤底配虾肉肉骨檬粉。虾汤鲜红夺目嘅频色,一睇就觉得吸引。呷一口虾汤再配上檬粉,十分滋味。虽然叫做辣味虾汤,但饮落唔呛,啖啖浓郁虾味感觉真材实料。加上两大块嘅肉骨煮得好腍好入味,浓汤配埋香蒜同食口感十足。咖喱叻沙配海鲜掺掺。叻沙汤底十分惹味,香浓嘅叻沙味中带点椰奶香。材料亦丰富有大虾/青口/鱼片头/豆卜/蟹柳等,配上掺掺-即系两沟油面同米粉,真系食唔停口。尤其豆卜收晒汤汁嘅味道,非常入味。马来香炸鸡翼。鸡翼本身腌制得好入味,经油炸后黄姜味散发晒出黎。食嘅时候沾上一啲生磨粗粒花生酱,好好食。沙嗲酱杂锦鱿鱼秋葵乐乐。鱿鱼好爽口弹牙,配上黏滑秋葵别有一番风味。马来沙嗲鸡肉串。虽然得两串但食落好惹味。沙嗲微辣配上鸡脾肉,比起猪肉/牛肉更能显示到沙嗲嘅香口。秘制啰吔。去过马来西亚先知呢个系一款沙律小食,用上沙葛/菠萝/油炸鬼粒及虾酱等组
招牌辣味虾汤底配虾肉肉骨檬粉
咖喱叻沙配海鲜掺掺
尤其豆卜收晒汤汁嘅味道,非常入味。
马来香炸鸡翼
沙嗲酱杂锦鱿鱼秋葵乐乐

马来沙嗲鸡肉串
秘制啰吔
秘制啰吔。去过马来西亚先知呢个系一款沙律小食,用上沙葛/菠萝/油炸鬼粒及虾酱等组成。
食时将所有野捞匀,味道香辣带咸酸甜,开胃又消暑。
榴梿咖央多士
榴梿咖央多士。本身对榴梿嘅味道都OK所以都觉得好食,多士虽然无烘成焦黄色,但食落都脆口。榴梿酱会太多。作为饭后小食恰到好处。

两百零蚊就食到捧住个肚走,真系十分抵食。荃湾大大话话都住咗十多年,睇住愈来愈多性价比高嘅食肆进驻都系一件好事啊。哈哈。
2019-06-02
等候时间
5 分钟 (堂食)
招牌辣味虾汤底配虾肉肉骨檬粉
咖喱叻沙配海鲜掺掺