泰潮 #中环❗️连续十年获得米芝莲推介嘅泰国菜❗️呢间泰国菜连续10年获得米芝莲推介✨非常利害。虽然今次去嘅系位于中环嘅分店,而唔系获奖嘅深水埗本店,但味道的确唔错,大件夹抵食。二人餐B👭🏻$298呢个二人餐多到可以够四个女人食🤯无加一每人卖单都唔使$150🤩有齐晒汤、沙律、小食、获奖嘅海南鸡、咖喱、甜品,抵到烂。1️⃣冬阴公汤🍲酸酸地唔系好辣,有大量虾肉、猪肉丸2️⃣泰式青木瓜丝沙律🥙同大部份青木瓜沙律一样,都系用上泰式酸甜鱼露调味,青木瓜爽口份量多。3️⃣泰式炸虾饼拼春卷🍤超大粒炸虾饼,春卷包住蔬菜丝,炸得非常香脆。4️⃣泰潮海南鸡🐔呢个绝对系佢哋嘅招牌菜式,事先起晒骨,鸡肉嫩滑,面头仲有啲鸡油,配上辣椒酱同埋油翻够晒好味。5️⃣招牌咖喱牛筋腩🐮咖喱椰香味重,甜甜地唔会太辣。特别欣赏佢啲牛筋真系超级淋,感觉超强骨胶原,好似食紧花胶咁。6️⃣泰式蒜蓉炒杂菜🥬貌似普通嘅炒杂菜,但蒜香味几重,有茶餐厅嘅镬气。7️⃣鸡油香饭或者白饭🍚不得不提佢嘅鸡油饭真系好香,算系我食过咁多间海南鸡饭之中最浓!而且根本有成两碗饭咁大,女仔根本冇可能食得晒。8️⃣泰式甜品🍰最后送上一个椰汁大菜糕,清清甜甜。❣️整体来讲❣️呢间泰国菜嘅性价比真系冇
泰潮 #中环
❗️连续十年获得米芝莲推介嘅泰国菜❗️

二人餐B👭🏻$298

1️⃣冬阴公汤🍲
酸酸地唔系好辣,有大量虾肉、猪肉丸

2️⃣泰式青木瓜丝沙律🥙

3️⃣泰式炸虾饼拼春卷🍤
超大粒炸虾饼,春卷包住蔬菜丝,炸得非常香脆。

4️⃣泰潮海南鸡🐔

5️⃣招牌咖喱牛筋腩🐮

6️⃣泰式蒜蓉炒杂菜🥬
貌似普通嘅炒杂菜,但蒜香味几重,有茶餐厅嘅镬气。

7️⃣鸡油香饭或者白饭🍚

8️⃣泰式甜品🍰
最后送上一个椰汁大菜糕,清清甜甜。

❣️整体来讲❣️呢间泰国菜嘅性价比真系冇得输,两个女仔食冇可能食得晒😳见有唔少上班一族放工咁嗌个饭都够。虽然菜色唔算特别,但获得米芝莲推介,水准的确唔错,平平哋值得一试✨。

泰潮 (中环)
🚩中环嘉咸街7号地舖