2013-10-23
之前同男友行過見倒呢間蕃茄餐廳,男友已經心郁郁想試,雖然我唔太鐘意食番茄,但都比佢既門面個大蕃茄吸引住,所以就決定試一試因為食之前睇過openrice既食評,所以一坐低已經好快可以叫野食,我叫左個蕃茄蛋濃湯螺絲粉配鬆軟豬扒,而男友則叫左個咖喱雞焗飯,再加多個蕃茄辣味雞翼Share食蕃茄辣味雞翼首先上枱,賣相唔錯,而且好入味,又唔太辣,岩晒我呢個唔食得辣又想食少少辣既人然後就到我既蕃茄蛋濃湯螺絲粉配鬆軟豬扒,一睇個豬扒有d失望,望落好唔吸引,好似柴皮咁,食落亦同想像中差唔多,又乾又硬(一d都鬆軟,咁都叫做鬆軟豬扒),而味道就普普通通。食完塊又乾又硬既豬扒,就想飲返啖湯~個蕃茄蛋濃湯真係好有驚喜,啖啖蕃茄蓉,真係好有蕃茄味,正!食埋個蛋,好滑,仲有番茄甜甜地既味道,蛋同番茄真係好夾!再試一啖螺絲粉,煮得岩岩好,煙煙un un咁,佢既螺旋紋仲trap住d蕃茄蓉,真係好好味!於是我就食唔停口,完全忘記左「鬆軟」豬扒既存在。至於男友既咖喱雞焗飯,男友話好足料,d雞幾滑又入味,但係d汁對佢呢個同樣唔食得辣既人黎講就太辣喇~佢食到飲哂佢杯蘋果汁,再飲埋佢同我兩杯水,再飲埋我杯蘋果汁既一半,先可以勉強
至於男友既咖喱雞焗飯,男友話好足料,d雞幾滑又入味,但係d汁對佢呢個同樣唔食得辣既人黎講就太辣喇~佢食到飲哂佢杯蘋果汁,再飲埋佢同我兩杯水,再飲埋我杯蘋果汁既一半,先可以勉強食哂~haha
我男友亦有比兩件雞我試試,當然我都識做嗱嗱淋夾返幾塊「鬆軟」豬扒比佢啦~hehe~
試左d雞真係好味過「鬆軟」豬扒好多~又入味又淋又滑,有d辣味仲更加惹味添!
食到尾聲時,發現原來蕃茄蛋濃湯螺絲粉都好大碗下,但食唔落都要照食,因為做人要有衣食,唔可以做大哂鬼!而男友個飯都好大,平時食量唔細既佢都嗌飽~(提外話:個焗飯個碗既形狀好似浴缸,好搞笑~)
题外话/补充资料:
張枱好細,擺兩三樣野已經冇哂位,袋又冇位擺,搞到全程要攬住個袋食野