2010-08-25
尋日去MEGABOX既宜家行街,陪朋友置點雜貨FOR新居。行完之後見肚餓,就跟友人到FOOD COURT搵食。發現原來呢邊都有間鳴門,但呢間係以迴轉壽司式經營。當時正值晚市繁忙時候,都多多地人,等左一陣好快都有位,大概10-15MINS左右。呢間店跟旁邊的國交店有相當明顯的分別,無論是裝修、餐廳形象、路線、制服、價錢都大不同。這邊是走大眾化,家庭、年輕人或學生路線,裝修沒有很講夠,跟普通的迴轉場差不多。不知是否當時客人比較多,侍應都不太主動,而且落左單好耐都未上菜,要多番催促才有野食。海鮮沙律:顏色好豐富,好有田園氣色。沙律菜份量很好,但刺身不夠新鮮,及調味醬少了點,所以口感比較比較乾,未係好FRESH。海膽軍艦壽司:海膽夠鮮甜,可惜整件壽司SIZE太細,影響賣相,大番D就PERFECT。帶子裙邊:侍條邊都太長,沒剪開,咬落去比較硬,較難咬開。而且芝麻及醬料都不足,佐食時感覺比較DRY,亦令賣相扣分。三文魚刺身:未食齋望落去,已經感覺垂涎欲滴。咬落去厚肉肥美,非常新鮮,如果可以長身多少少會更GOOD!帶子加洲卷:主角既帶子及蟹子味道不夠新鮮,而且擺法有點亂,因有些蟹子已經散落在碟上。不
帶子加洲卷:主角既帶子及蟹子味道不夠新鮮,而且擺法有點亂,因有些蟹子已經散落在碟上。不過份量/SIZE算OK的,正常2人份。
朱古力忌廉葩芙:賣相色彩繽紛,非常吸引,有透心涼的感覺。只係有些朱古力忌廉滴左在碟上,有少少DIRTY。而味道方面,可以話係VERY GOOD,葩芙同雪糕味好夾,混埋一齊食非常好!
芝士軟殼蟹卷:用反卷方式上菜,但外型好像不夠精緻,MAYBE要改一改方式。食落唔覺有芝士味,應該用忌廉芝士會更RICH,軟殼蟹味道尚可,但不夠鬆脆,而且份量太少,口感唔夠。
吉列蝦手卷:SIZE太細,細細粒雖然容易食,但不能滿足口腔內既感覺。紫菜同蝦都不夠脆,難於咀嚼較韌,味道亦比較淡。
軟殼蟹手卷:同先前既"芝士軟殼蟹卷"一樣,軟殼蟹份量太少,令咬口不足,也影響賣相。不過今次是外脆內軟,蟹味頗鮮甜。
油甘魚刺身:以前吃過唔新鮮的油甘魚,一入口就腥到爆,所以有DD怕左食。不過朋友想食...無計!但比我預期的好,外面睇好新鮮,好有光澤,入口刺身十分甘甜,完全不會有腥味。讚!!
以為只係一開始落單時太多人,所以侍應速度較慢。但連埋單都一樣,需時略為耐左D LOR。呢方面真的需要留意….!