@kan.teen今次介紹呢間台灣菜喺銅鑼灣登龍街嘅燈籠滷味🍗逆市仲大排長龍 真係好生意💛👍🏻我嗰日食完出嚟仲有勁多人排隊❗️食物方面店舖主打台式滷味🍗形式似香港車仔麵同米線店🤣都係自選汁同餸~~滷湯仲係由台灣總店直送 咁好食嘅滷水汁用咗上等桂皮🌼花椒 甘草等等嘅中藥熬成🍲~~另外仲有啲台灣小食同台式飲品架🍹.👅冬粉+豬腱肉+素雞+白蘿蔔+甜不辣 $49我特登叫多少少餸🤤希望同大家分享多~覺得叫冬粉做麵底真係無錯😍爽口得黎又好吸味 每一條都有滷湯嘅味🍜滷水汁嘅味係偏甜 清甜個種 之後有啲鹹咁樣 唔會死鹹🤎餸方面 滷豬腱肉🍖都好入味 成舊肉都滷成係深色 肉質爽口~以我鍾意食嘅就有:🤍白蘿蔔 清甜無根無渣好入味;💛甜不辣 煙韌彈牙 甜甜地 同個滷汁好夾😊至於素雞 就係圓形一塊豆腐 冇乜特別.👅王子麵+大腸+百頁豆腐+白蘿蔔$42王子麵都好索味🤴🏼食到最後會索都冇晒成個滷汁 就會有少少鹹 不過冬粉就冇呢個問題啦~餸方面 朋友個碗我試左個百葉豆腐都好入味◻️但又唔係話有好多層好彈牙嘅感覺🙈朋友形容嘅大腸 冇臭味 比出邊食嘅厚身 一個字 正喎👏🏻🤣.👅九份綜合芋圓 $28估唔到咁細碗 但份量又OK喎
@kan.teen

👅冬粉+豬腱肉+素雞+白蘿蔔+甜不辣 $49

王子麵+大腸+百頁豆腐+白蘿蔔

👅王子麵+大腸+百頁豆腐+白蘿蔔$42

九份綜合芋圓

👅九份綜合芋圓 $28
估唔到咁細碗 但份量又OK喎 仲幾好食👀芋圓有大約10粒:有芋頭 蕃薯 🍠食落都有少少原材料味~口感好彈牙好好咬🥰仲有細細粒嘅珍珠都好煙韌😋成碗黑糖味道好重 仲有紅豆 我就覺得有少少偏甜 但整體我都幾鍾意💜
店舖台式風味好足你一入鋪員工就會用普通話大叫「歡迎光臨」有一刻似係台灣咁😂🤣唯一覺得呢間鋪唔好嘅係 環境好嘈~嗰陣我坐樓上 無乜間隔 全部人傾計聲加埋好嘈😂不過香港好多食肆都係咁嘅..
🧡kanteen提提你🧡如果真係想去食嘅話盡量中午12點 去食第一輪 我嗰陣去唔駛等 如果唔係就要排好耐~
👄總結
食物質素方面我覺得唔錯 係好食嘅🍜但味道唔會話超級驚豔 但食台式滷味嘅話會係一個好選擇👍🏻絕對值得一試嘅💛
———
📍燈籠滷味 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街39號地下
素雞