2016-08-07
吃了忘記多少餐的生日飯,當中我最記得的唔係最好食個間,而係呢間,個名最特別的,我唔知你睇過未,我就真係未睇過。那天在公司有同事推薦這間飯店時,我幸好冇飲水,我唔係實會噴。同事M:不如試下個日我食個間野啦,個間會所真係幾好同事H:好唔好過你間皇仁先。同事M:咁一定冇啦,不過都唔錯,又平又幾好食。我:咁個間野叫乜呀。(我最喜歡儲好食餐廳名,仲要係會所)同事M:個間都幾出名,叫中出會。同事H同我為不折不扣的男性,受到日本人90年代AV之正式教育,我們立刻笑到反艇。在場同事M同幾個同事都唔識笑。大概女性對這些男生的奇怪事都不會太敏感又完全唔明,然後好多女性都問我中出點解咁好笑,其實你只要google一下,你就知點解。暫時不再討論中出點解,話說小弟生日,同事想一齊食餐飯順便聯誼一下,於是在同事M的推薦下,我們一起去送我中出做生日禮物。聽見都開心,一班人扶老攜幼去,幾興奮,我係話食飯,唔係中出,你千祈唔好諗邪野,中出係呢篇文章只係個地方名,唔係名詞。我開心係十九幾人可以食好多野,你地唔好誤會。中出會,全名為香港中華出入口商會會所,由文華軒主理。因為方便又好叫,所以我地一陣都以中出為簡稱。花生不用問
同事M:不如試下個日我食個間野啦,個間會所真係幾好
同事H:好唔好過你間皇仁先。
同事M:咁一定冇啦,不過都唔錯,又平又幾好食。
我:咁個間野叫乜呀。(我最喜歡儲好食餐廳名,仲要係會所)
同事M:個間都幾出名,叫中出會。
在場同事M同幾個同事都唔識笑。
花生不用問人攞,雖然不是周地有,但一碟都會有得送。
如來素鵝,又普通左少少,如果以咁嘅價錢,大部分前菜都普通左少少。
總括來說,我會話so far so good 。
不過,還是要多謝M小姐的幫助,讓我有機會可以來到這裡食飯,因為呢度實行會員制,唔係個個可以黎中出,想好似我咁有中出做生日禮物,你可以睇下身邊有冇會員先一齊黎中出。
上環德輔道中287-291號長達大廈8樓