2019-09-23 26 浏览
近來辣癮起, 辛辣野越食越想食,越食越起勁,早兩日才一連兩日食水煮魚, 今晚又辣根起, 於是索性拉朋友去食麻辣火鍋😋。每次嚟這家重慶麻辣火鍋,出名有個九宮格大紅鍋, 其實我已經食過幾次, 鍾意佢越吃越有味道, 而且專注。呢度有幾樣火鍋料我每次來是必點的,黑毛肚、香酥肉、大刀牛肝、牛柳粒仲有燕餃, 雖然都唔係什麼名貴菜式, 但味道跟呢個有無限辣椒花椒香料嘅大紅鍋真係超夾呀💯💯💯。佢地嘅牛肝,用雞蛋汁撈勻,滾完特別滑,而且潤味好濃郁,愛吃內臟的一定喜歡。黑毛肚好爽脆燙三兩下就食得。我地冇點肥牛, 只點牛柳粒,因為牛柳粒肉厚又實在, 但油脂分佈均勻,咬落好香濃。燕餃超迷你, 但皮薄兼滑溜,有少許豬肉餡, 好味👍。另外我地點了幾款素菜:蒿荀、凍豆腐、油條。 都係麻辣火鍋良伴😆。最後再食埋苕粉,咁就剛剛好喇。

黑毛肚好爽脆燙三兩下就食得。

燕餃超迷你, 但皮薄兼滑溜,有少許豬肉餡, 好味👍。

2019-09-22