見到大家都開始飛日本而我冇得飛真係好傷心💔 放工去旺角MOKO睇戲,吃晚餐時間,朋友提議去 food opera,但我就想坐得舒服啲,一邊行一邊睇行到最後有一間與眾不同高級的,「上州一頭和牛」食日本和牛燒肉,一間日本上州和牛極上燒肉壽喜燒專門店。室內裝修新淨,日本和式路線,重點係 食材。上州一頭和牛 Jyoushu Ittou Wagyu 以 A5上州和牛為 主打,menu 仲有和牛的不同及稀有部位,睇見都流口水,有位即刻坐低。燒日本鱈魚乾叫咗一個惹味小食,燒得好脆口的日本鱈魚乾,酥脆佐酒一流。特上燒肉拼盤 (320g) $328Premium Beef Platter 可以一次過試到幾種唔同嘅靚牛肉,陣容非常豐富,賣相又靚。日本A5上州和牛,澳洲M7腰脊心,美國頂級牛小排,美國安格斯西冷,牛舌;急不及待開爐燒肉。拼盤裏面多款牛肉,好細心地旁邊都有一個 tag 寫上正確名稱,一次試到唔同部位, 啱晒選擇困難症嘅我哋!日本A5上州和牛:肉質鮮美,脂肪就比較平均,肉汁仲好juicy ,食落唔覺太肥,有驚喜!澳洲M7腰脊心:入口感覺牛味比較香濃,加上特製醬汁,味道層次更加豐富。美國頂級牛小排

燒日本鱈魚乾
叫咗一個惹味小食,燒得好脆口的日本鱈魚乾,酥脆佐酒一流。

特上燒肉拼盤 (320g) $328

美國頂級牛小排:脂肪牛油雪花比較多少少,燒烤把油脂迫了出來,香氣四溢,肉汁非常豐富, 好 juicy 美味可口,好好味。

美國安格斯西冷:鐘意食肥美安格斯西冷,肉質嫩滑,鮮甜可口,好好味呢!一口接一口停唔到好想食!

牛舌:厚切口感十足, 肉質爽口彈牙,味道濃郁!

和牛燒肉之外,仲有多款日式丼飯的晚餐,我哋都叫咗兩個嚟share。

照燒雞扒丼
照燒雞扒肥美肉嫩,惹味豐富,好味得來份量夠大,飽肚暖胃。

鐵火丼
材料豐富,吞拿魚、牛油果,清新的組合,刺身新鮮濕潤,味道鮮甜,配搭壽司飯酸酸甜甜好開胃。

薄荷青檸檬梳打
冰涼提神,食完熱辣辣嘅飲,醉好爽!

總括質素高,無論是燒肉或丼飯都深受食客歡迎,日本上州和牛一試難忘,有機會還會再來!