2017-08-13 186 浏览
約咗公公婆婆去食飯,唔想兩位老人家行太遠,就約咗去黃大仙龍翔中心嘅上海廳食,大概七點去到,但係已經有好多人啦,估唔到閑日都咁多人食。四小拼$96小平分別有糖醋排骨,熏魚,烤夫 ,同埋水晶肴肉,每一樣都有四五件左右,啱晒四個人來食嘅時候可以share ,樣樣都可以使到啲,我自己最鍾意就水晶肴肉,個湯汁好有濃烈嘅肉味,肴肉一絲絲都好有口感。雞絲水晶粉皮$62同樣都係細細份,粉皮好爽滑,雞絲同埋青瓜嘅份量都夠多,我除咗麻雀之外,上面仲加左芝麻,又多咗一重芝麻香,香得來又唔會太膩。香辣雞米配叉子$78比起想像中濕咗啲,但係香辣嘅味道都仲係好開胃,而且份量唔少,填滿四個叉子都仲有剩,好夠食。金湯雜菌煮津白$68金湯其實即係用好多鹹蛋黃去煮嘅湯,金色好友濃郁嘅蛋黃香味,同津白一齊好夾,津白比較清淡一啲,金湯就係呢一方面彌補左津白嘅不足,一個比較濃味嘅菜。上海廳炒飯$68炒飯煙煙銀銀,係最傳統嘅上海醬油炒飯,飽到得來又好食。上海小籠包$36龍包皮都夠薄,裏面嘅湯亦都好夠,有濃郁嘅肉湯香味,下面用咗一片蘿蔔去墊住,冇咁容易夾爛。三絲春卷$30外皮煎得非常香脆。生煎包$35覺底煎得好香脆,裏面亦都好多汁

四小拼$96

雞絲水晶粉皮$62

香辣雞米配叉子$78

金湯雜菌煮津白$68

上海廳炒飯$68

炒飯煙煙銀銀,係最傳統嘅上海醬油炒飯,飽到得來又好食。

上海小籠包$36

三絲春卷$30

外皮煎得非常香脆。

生煎包$35

覺底煎得好香脆,裏面亦都好多汁,上面加左蔥花,食起上嚟更加香。

四個人食咗五百零蚊,平民上海菜之選。