2016-06-10
#海赤蝦五色蔬菜濃蝦湯泡飯(HK$78)Shrimp & 5 Color Vegetables in Shrimp Bisque with Rice食材有蝦2隻、茄子x2、義大利瓜x2、西蘭花x2、大番茄、粟米。湯有好濃郁的蝦味、非常鮮甜!好適合做泡飯湯底,會停唔到口~~!偶然食到幾啖有Cream味,估計係因為帶到忌廉粟米陣味。所有食材都烤過。2隻蝦烤得特別香,可以連埋脆卜卜嘅蝦頭殼一起吃!茄子、意瓜每塊都有2~3cm厚度,都係先用鹽水煮熟再烤,內腍外焦嘅口感唔錯;雖然鹽水煮會冇味,但同濃湯飯一起食可以中和下。每次食到番茄都係直徑8cm咁大片,而且唔酸,好味。泡飯睇落同其他主食份量一樣多、碗一樣大,但應該係所有Donka主食中最大的一份!其他我都食得晒,哩份勉強吃完有十二分飽肚。
每次食到番茄都係直徑8cm咁大片,而且唔酸,好味。
海赤蝦五色蔬菜濃蝦湯泡飯
海赤蝦五色蔬菜濃蝦湯泡飯