2023-11-13 419 浏览
💁‍♀️💁‍♂️ 28/10/2023(Sat), 外卖自取🥡💁A先生之前睇过ViuTV嘅空肚讲消夜节目,入面主持人曾经提到元朗有间爆荽蟹籽冷面好好食咁😋😋😋,不过可惜我哋都比较少去开𠮶头,所以一直都未有机会去食。今晚A先生要去屯门办点事,回程时经过元朗醒起呢间冷面,于是兜一兜过去买份外卖返屋企食先🤩!而今晚我地买咗:🔆 爆荽蟹籽冷面 - 小辣🌶🔥 ($45)本身见佢有咁多辣度可以选择,打算叫个中辣去试试先嘅。点知落单时靓姐话好辣㗎㖞🤔,好,信你一次转个小辣试试先😋。由元朗返到大埔屋企大约15-20分钟车程🚙,冷面都仲保持到有微微冻嘅感觉。打开见到大量嘅芫荽🌿同蟹籽铺咗喺冷面上面,捞一捞匀冷面同埋酱汁配料,入口的确唔系一般嘅辣🔥,小辣都真系唔可以睇少,为食妙妙同A先生都算系比较食得辣嘅人,但都觉得几辣🥵🥵🥵,相信再辣一级即系中辣🔥都系佢哋嘅上限。讲返个冷面面质唔错😋,入口弹牙,配合香辣嘅酱汁同埋大量蟹籽,芫荽🌿控就可以加埋大量香口嘅生芫荽🌿,食落又辣又香,十分过瘾。🔆 爆辣哥斯拉鸡翼 ($12/2只)又系辣度唔简单嘅鸡翼🥵🥵🥵,原本以为系炸嘅鸡翼,打开原来系用辣酱汁煮嘅鸡翼,上面铺咗啲蟹籽

而今晚我地买咗:

🔆 爆荽蟹籽冷面 - 小辣🌶🔥 ($45)

🔆 爆辣哥斯拉鸡翼 ($12/2只)
又系辣度唔简单嘅鸡翼🥵🥵🥵,原本以为系炸嘅鸡翼,打开原来系用辣酱汁煮嘅鸡翼,上面铺咗啲蟹籽、洋葱🧅、紫菜丝等。

鸡翼入口都几嫩滑👍👍👍,辣🔥度可能因为系热嘅关系,感觉好似仲辣一啲。边食辣鸡翼边送冰冻嘅啤酒🍺都系一个唔错嘅选择。

🔆 爆辣鸡软骨 - 唔辣($40)
叫咗两款辣嘅食物,都问问店员有冇其他推介,呢款鸡软骨就系佢嘅介绍,话都好受欢迎好好食。因为都想俾家中两位小朋友试吓,所以鸡软骨就选择咗要唔辣✖🌶🔥。

鸡软骨佢唔系用炸嘅方式去煮,而系用酱汁去煮,而家都煮得爽脆入味,家中嘅小朋友都好钟意食仲食唔停口㖭😋😋😋!
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整体食评:8/🔟
❤🙆‍♀️(为食妙妙)整体食评:8/🔟
👉🏻 辣得过瘾,但第一次帮衬建议比平时食开嘅辣度减一度
A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 行返出大马路都有唔少巴士🚌、小巴同轻铁去各区
👉🏻 泊车可以考虑附近表位,或者楼上都有个时租停车场🅿️
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-10-28