外遊咗一段時間,回港之後,陸續約朋友出嚟食飯聚舊。今日香港那邊的朋友鍾意食辣所以帶咗佢去北角和富道一間正宗川滬菜館食晚飯。雖然是裝修普通嘅小店,但食嘅係正宗嘅川滬菜 同濃濃嘅人情味。每次來這幫襯,啲伙記都好熱情咁招呼,間中仲同客人無論生,熟吹水交談,有說有笑,氣氛融洽,充滿人情味。入座後,看菜單選擇多多,樣樣都想食想試,在猶豫中,伙記推介今日龍躉好靚,於是今次就捨滑滑滋味鷄煲揀水煮龍躉魚鍋。伙記又細心查詢我哋食唔食得辣,知道朋友鍾意食辣但唔食得太辣,就主動同廚房説小辣再減辣。水煮魚鍋煮得色香味俱全, 龍躉食材如推介好新鮮,裙邊膠質彈牙,肉又嫩又鮮,四川的麻辣湯底,食到我倆口唔停,加快手往煱内舀, 鍋裏面其他配菜,長兆菜,芽菜也滋味非常。伙記還特意提醒我們關爐,因魚不能加熱太久,別過熟影響口感,真細心。我們又點了椒爆豬肝,鑊氣十足,豬膶爽脆全無異味。什菌炒牛頸脊,幾款菌特有的奶油香,爽稔的牛頸脊配上獨特的醬料,口感不錯,惹味非常,滋味十足。同朋友傾得開懷,坐了很久,店的客人漸次多起來了,坐無虛席。 魚窩也食得七七八八,不捨那極好味的湯底,我們又再叫了店家自家製的鮮蝦併韮菜雲呑及手打鮮爽墨
外遊咗一段時間,回港之後,陸續約朋友出嚟食飯聚舊。

我們又點了椒爆豬肝,鑊氣十足,豬膶爽脆全無異味。

同朋友傾得開懷,坐了很久,店的客人漸次多起來了,坐無虛席。 魚窩也食得七七八八,不捨那極好味的湯底,我們又再叫了店家自家製的鮮蝦併韮菜雲呑及手打鮮爽墨魚滑。伙記貼心地為我們加了湯,好讓我們能慢慢享用新點的邊爐料。

二款雲呑,各有特色,鮮蝦鮮爽,韮菜搶味,加上肥瘦比例合適的豬肉,適當醃料,每天人手精製,值得一試。在麻辣窩燙煮,更提升美味。

這餐食到我倆捧腹而回。

2017-08-09