2018-05-22
佐敦八文樓出名多好野食,朋友上星期去附近攞車的時候見到又開左間新麻辣鍋,便帶我去試吓。店舖唔算太大,但裝修好新淨又舒服。牆壁用上仿古灰白石磚,牆上面仲掛左不少重慶 style 照片,响入面食野,都幾有巴渝 feel 架。餐牌係用一張過膠的order 紙,再响上面用水筆剔,夠環保。湯底有七款,有辣有唔辣。辣的除左係傳統紅噹噹的重慶麻辣鍋之外,仲有一個翡翠鍋可以揀。新野喎,當然即刻試試佢!除左一般的可以選擇辣度之外,佢仲可以揀埋大中小麻,夠曬細心呀!揀完湯底就揀配料啦,我哋叫咗細份安格斯肩胛牛肉$128, 羊肉片$88,鮮蝦雲吞$48 ,台灣魯麻辣鴨血$68,仲有娃娃菜$38 添。湯底,轉個頭就送咗嚟喇!佢係一個唰唰鍋型的爐,藍色底色仲有飛龍在天,額外顯得有貴氣。上枱嘅時候係蓋住嘅,聽到佢滾下滾下,聞到超香呀~~~有別於一般麻辣鍋,呢種辣香係比較清香的麻辣味,好特別,好難用筆墨來形容。期待已久,終於可以開蓋。咦?!好似清菜湯咁喎,即時懷疑,辣唔辣㗎?尋寶時間,發現火鍋湯底用上青色辣椒仔、麻子、大蒜同蔥等等,水滾了等我會一會佢先。嘩!咪睇佢青BB咁,都真係有料到喎!用來涮肉肉夠清香,涮菜菜就
期待已久,終於可以開蓋。
咦?!好似清菜湯咁喎,即時懷疑,辣唔辣㗎?
嘩!咪睇佢青BB咁,都真係有料到喎!用來涮肉肉夠清香,涮菜菜就辣得好過癮。
講吓D火鍋配料,全部都新鮮好味冇怨言。
安格斯肩胛牛肉$128
我想食牛但朋友就鐘意羊,所以叫左細份啫,其實佢份量都唔少㗎,超過10片。夠淋得來又有牛肉味,油脂分布好平均,所以每啖咬落去都又香又滑。呢啲靚牛肉配上翡翠鍋,味道好清香又唔會嗆,牛肉鮮味即時提升,好 good !
安格斯肩胛牛肉$128
羊肉片$88
朋友堅持話食麻辣不可以冇肥羊,所以我哋就叫左一碟同牛肉比拼吓,果然都唔錯喎。可能係翡翠鍋的關係,幫助辟走了羊羶味,但係就保留左羊肉味,都幾神奇。
羊肉片$88
台灣魯麻辣鴨血$68
台灣魯麻辣鴨血$68
特別需要一提係呢個鴨血,佢並唔係普通我哋打邊爐食到果D。而係事先經過麻辣汁滷過入曬味的,一D都唔會腥,亦都唔會好似鴨紅果凍咁齋無味道。鴨血事先煮過好夠味,但佢夠嫰一D都唔老,證明火侯拿捏得好好。我記得響台灣街頭食過嘅鴨血豆腐都係咁好味㗎!一問之下,原來呢啲鴨血真係由台灣訂返來架,並唔係周圍有得食架。放入湯底裡面幾分鐘就食得,仲唔會散晒添。
鮮蝦雲吞$48
鮮蝦雲吞唔算好大隻,但係數量好多有成八隻。仲要似係新鮮包嘅,每一隻入邊都好足料㗎。鮮蝦同豬肉就梗係唔少得啦。用呢個翡翠麻辣湯底煮起上嚟都幾好味喎,麻辣雲吞特別開胃架!
娃娃菜$38
食娃娃菜有金菇送又幾好喎。娃娃菜加埋呢個麻辣湯底,正呀!越辣越愛。辣人先好試呀!
我鍾意佢每碟配料都會用啲菜絲呀、車厘茄呀、木耳呀、金菇呀、雪耳等等去伴碟。裝飾用的蔬菜好新鮮的,靚得來仲可以食埋佢,好健康,好有 heart !
而且各種配料擺得都幾靚添,忍唔住要嚟返張大合照。
食麻辣鍋的三大要求第一係湯底要正,第二係食材夠靚,第三係冷氣夠勁。呢間掌門完全符合曬三個要求,完美的一餐,真心推介!