2015-05-15 1053 浏览
Toolss位於街上轉角位,假期條街冇乜人,被一股悠閒寫意的氣氛罩濃,係時候偽裝吓偽文青,好好享受一個充滿詩意嘅下午。. .▼ Sweet Potato Latte ($32) ▼ 第一次試呢款Latte,出面冇咩地方有得飲。一抹漂亮紫色像優雅的小公主等你吻下去,紫心蕃薯味道香濃,同牛奶異常地夾,杯面有很rich的奶泡,喝著談天,覺得很幸福和滿足。.反而由店主自家製作的曲奇 (連飲品附送) 就普通, 食完都冇乜特別印象.^^” . .▼ Lychee Latte ($35) ▼ 呷一口後有淡淡的荔枝餘香,奶味比咖啡味重,反而合我這般不嗜咖啡之人的心意。 . .▼ Chicken Wings ($36/4隻) ▼. 原本貪平,只係諗住嗌廿蚊墨魚丸咬吓就算,但隔離碟雞翼實在太香,最後都忍唔住叫咗碟。結果唔只香,還皮脆肉嫩juicy,以小許孜然粉同香草調味,正!!雖然有啲貴,但喺當時嘅環境,係一種享受。. .▼ Squid Balls ($20/4粒) ▼. 其實都好味,不過有雞翼當堂被比下去,而粒墨魚丸一咬就知道係平時打邊爐嗰粒,如果轉做手打墨魚丸,相信呢碟小食嘅味道會跳升幾個grade.
▼ Sweet Potato Latte ($32) ▼

▼ Lychee Latte ($35) ▼

▼ Chicken Wings ($36/4隻) ▼
▼ Squid Balls ($20/4粒) ▼
▼服務環境▼
呢度係落單即俾錢的,樓面只有1人,廚房亦只有1人,不過我哋點嘅Latte同小食都唔係等咗好耐. Café預咗慢慢坐,所以唔多打緊。店子很小,只有一排Bar枱,同兩張枱仔,而另一邊就用嚟賣從各地搜購嘅文具,唔少人(包括我哋)飲完咖啡之後都會買返件做手信。