2016-08-20
農曆牛一戈晚屋企冇飯開,咁啱朋友仔約食飯,就揀咗佢女朋友住戈區大圍。想食日本嘢,行下見到有間食壽司,然後見對面個角落有間食拉麵的就過去試下,望下望下見到原來有鰻魚飯同蟹膏飯此等至肥物質,好想食 見冇位,戈個女侍應就帶我哋去隔離另一個鋪位…柳暗花明又一村咁款。入去見到有張BAR枱對住幾個人煮嘢食,之後就帶左我地上一層坐,很好,竟然同朋友們可以有房坐,可以盡情傾偈喇。不過要行樓梯,行動不便的人就要留意喇。同朋友坐低,左諗右諗,其實已鎖定要試下蟹膏飯同鰻魚飯,戈個女侍應知道我牛一,好有禮貌咁介紹左一D串燒,我地就是但揀左幾樣又是但叫枝清酒賀一賀去。我話D飯走蔥啦,但朋友又想食蔥,戈個侍應就話會同師傅講。等左一陣,鰻魚飯到先,一人食左一格鰻魚後,我覺得應該要記錄下哩個神聖時刻 師傅係將鰻魚生燒整飯,鰻魚燒到係有一浸薄脆包住魚肉架~~平時食戈D鰻魚飯好少有會生燒嘛。跟住到蟹膏飯仲勁,係每一啖都有蟹膏㗎痴線,勁開心~~仲要應該係戈個侍應同左師傅講,知道我地有人食蔥有人唔食蔥,戈個師傅用蟹腳分咗一半擺蔥一半走蔥,真有心!仲有個拖羅餅同串燒和牛,冇影相喇,但一定要食~~~我地忍唔住同個侍應講好好味。埋
同朋友坐低,左諗右諗,其實已鎖定要試下蟹膏飯同鰻魚飯,戈個女侍應知道我牛一,好有禮貌咁介紹左一D串燒,我地就是但揀左幾樣又是但叫枝清酒賀一賀去。我話D飯走蔥啦,但朋友又想食蔥,戈個侍應就話會同師傅講。等左一陣,鰻魚飯到先,一人食左一格鰻魚後,我覺得應該要記錄下哩個神聖時刻 師傅係將鰻魚生燒整飯,鰻魚燒到係有一浸薄脆包住魚肉架~~平時食戈D鰻魚飯好少有會生燒嘛。跟住到蟹膏飯仲勁,係每一啖都有蟹膏㗎痴線,勁開心~~仲要應該係戈個侍應同左師傅講,知道我地有人食蔥有人唔食蔥,戈個師傅用蟹腳分咗一半擺蔥一半走蔥,真有心!仲有個拖羅餅同串燒和牛,冇影相喇,但一定要食~~~我地忍唔住同個侍應講好好味。埋單每人大約二百幾,OK喎又,鰻魚同蟹膏已值回~
走戈時我地同師傅打左聲招呼,再忍唔住講佢用蟹腳分開蔥真係好搞笑但好正,堅窩客人心。見佢BAR枱前都有個客人應該係熟客,一齊吹左幾句水,佢都大讚哩到煮嘢有心。
以前都會同成大班朋友去田心村戈邊D 屋村樓下搵食,人大左難約成堆朋友出來食飯,去到哩D屋村小店食到開心嘢,除左食物誘人,其實仲有小店裡職員哩種本土人情味至為吸引,有機會經過先再試拉麵嚕~