2018-10-16
女朋友今晚又在銅鑼灣訂了檯吃日本菜, 在人氣大廈, 澳門逸園中心26樓, 備長. 店內是輕輕鬆鬆的居酒屋日式風格, 有方桌, 也有私隱度高的 VIP 房, 適合同好友談天說地, 飲飲食食. 大型吧檯, 可以圍座碰碰杯, 又可欣賞師傅廚藝.店員送上熱茶及餐牌, 由女友決定今個晚餐食品, 我負責找數.先來了前菜條 新鮮椰菜, 青瓜, 紅蘿蔔條配上芝麻麵鼓醬, 幾開胃惹味 ! 溫泉蛋牛油果沙律每次吃燒物前, 女友也多愛吃沙律, 這個有溫泉蛋及牛油果沙律, 伴有新鮮蔬菜, 蕃茄仔, 牛油果, 入口更健康又更爽. 拌入溫泉蛋好甜滑. 第一道串燒上檯, 腐皮雞肉卷.外層腐皮燒烤得微帶焦香, 內裡雞肉保持質感軟滑, 食味教人滿意. 慢慢食小心燙咀.鹽燒油甘魚餃 油甘魚魚頭大大個, 燒到金黃色, 外皮脆口, 魚肉多而香口. 沾些檸檬加醬汁, 好滋味.望見師傅在爐上即燒, 好細心.我倆最愛的 美國安格斯牛柳 兩串到了, 每人一串. 燒出來有陣 BBQ香味, 牛肉表面燒得焦香, 牛味十足, 內質鬆軟, 肉汁豐富, 咬多兩口就完全溶化在口中, 味美. 推介之選.海膽海鮮炒飯海膽份
先來了前菜條
海膽份量不少, 首先食到海膽既鮮味, 重有蝦粒, 蜆肉, 蛋粒, 飯粒炒得剛剛好, 不太油, 十分美味. 炒飯食得好開心.
看見 備長 告示: EAT TOGETHER, ENTERTAIN TOGETHER, ENJOY TOGETHER, 我們好同意, 登記做會員, 下次再食其他串燒, 得取積分及獎賞好啊.