2020-12-13 979 浏览
平時要返工返學,成日都好想食甜嘢。作為十二月之星,見到蛋糕就更加想買。😜英國伯爵茶戚風小蛋糕 ($56)一向都好鐘意食有茶香味既蛋糕,呢個伯爵茶蛋糕就啱哂我啦! 蛋糕上面有伯爵茶味既cream,十分濃郁。又香又滑既cream好好味,而且上面仲有幾塊朱古力,都好好食,蛋糕都有淡淡既伯爵茶香味,鐘意伯爵茶香味既朋友真係唔可以錯過。香濃開心果戚風小蛋糕 ($65)呢款蛋糕真心唔錯👍🏻佢有好香濃嘅開心果味,最特別嘅係蛋糕外面係開心果味脆皮朱古力,口感同層次都即刻昇華咗好多,好少蛋糕可以做到咁高質嘅。上面仲有一層開心果味嘅cream,超級濃郁!mix埋蛋糕一齊食會有十分强勁嘅開心果味,極之推介大家試吓呢款蛋糕。干邑堅果朱古力戚風小蛋糕 ($65)呢款朱古力蛋糕都係新產品,見到係酒味mix朱古力呢個組合,已經覺得好正。上面嘅cream帶有干邑味,所以一拎個蛋糕出盒已經有陣陣酒香味。蛋糕有朱古力脆皮,有少少堅果粒係脆皮到,好似金莎咁。蛋糕中心係熱情果慕絲,酸酸地,咁呢款蛋糕比較濃味,慕絲同濃朱古力幾match。大甲芋頭黑糖麻糬戚風小蛋糕 ($62)最近好興芋頭同麻糬嘅產品,咁見呢間蛋糕舖最近推出咗呢

英國伯爵茶戚風小蛋糕 ($56)
英國伯爵茶戚風小蛋糕

香濃開心果戚風小蛋糕 ($65)
香濃開心果戚風小蛋糕

干邑堅果朱古力戚風小蛋糕 ($65)
干邑堅果朱古力戚風小蛋糕

大甲芋頭黑糖麻糬戚風小蛋糕 ($62)
最近好興芋頭同麻糬嘅產品,咁見呢間蛋糕舖最近推出咗呢個大甲芋頭嘅戚風蛋糕,成個蛋糕淡紫色💜,所以今次我決定試下佢。一如既往,戚風蛋糕好鬆軟,蛋糕自帶有少少芋頭香味,另外,面頭同蛋糕入面都有芋頭味cream,cream打得好輕盈,食完都唔會濟。如果入面再加啲芋泥一定更正~(好鍾意芋泥)而戚風蛋糕夾住嘅黑糖麻薯甚為特出, 佢嘅麻糬煙韌而黑糖味做得好出。
大甲芋頭黑糖麻糬戚風小蛋糕
2020-12-10