2015-06-25
本來係想去另外一間附近既西餐廳食野,不過見自己既預算唔夠,所以係附近逛逛,最後入左依間食。個裝橫都幾令,有D洋日風。Menu有好多唔同花款既野,樣樣都想試試,揀唔落手。不過經過一段長時期既掙扎,最後就揀左想食list中最平既一款,咁就可以同friend夾錢叫個甜品。芝士牛肉丼,其實佢係牛丼上面就咁加D芝士,當然,因為我鍾意食芝士,所以我都覺得依個選擇幾好,牛肉有小小諧,不過幾入味,而量得岩岩好,肉汁幾好食。可惜,重頭戲既芝士就略顯遜色,就咁睇幅相可能大家都會覺得D芝士溶化緊既feel,但係其實已經硬曬,所以口感略為減分。吉列豬扒滑蛋丼我個friend叫左依個,我試左一舊豬扒,個味同其他市面上所賣既吉列豬扒滑蛋丼冇咩唔同,但係價格上高一倍!可能係因為滑蛋既關係,個皮略為淋左少少,但係感覺上冇沾上滑蛋既地方都有D淋…我覺得全場最好食係依一個甜品parfait!上成個parfait分6層。top係一個綠茶cream,cream下面個層白色波波就係雲呢拿雪糕,第三層一旁有榛子同柑柑,第四層係紅豆加白玉,第五層係有少少雪糕加左有D似涼粉既野,最下層就係類似焦糖漿或者係甜咖啡糖漿。cream有淡淡
個裝橫都幾令,有D洋日風。
Menu有好多唔同花款既野,樣樣都想試試,揀唔落手。
cream有淡淡既綠茶味,質感有D cream味濃厚。雲呢拿雪糕就又甜又滑。榛子就要提提,因為榛子係成個芭菲既主角,但係淨係得四粒(究竟係幾矜貴?),不過可能成本較高,因為D榛子應該浸過酒,所以有一陣濃濃既酒味。柑味有助減少雪糕D「漏」既感覺。
近年黎parfait入面加紅豆同白玉已經係基本,白玉(加埋綠茶味既綠玉)夠粉夠圓就已經好好食,加上紅豆既甜味,果然好好食!
第五層就係雪糕配透明涼粉,透明涼粉其實就冇乜味,所以有d雪糕同埋低層既焦糖/咖啡糖漿(分唔到係咩味)可以令到佢D味豐富D!
本人就不建議大家專程移步去依度食佢地既主食,類似質素同味道係街邊一間日式餐廳都食到,而且可能價格仲平d添。不過,如果甜品parfait價錢都ok,可以試試!