2014-11-08 1413 浏览
每年踏入11月,我們總會蠔癮發作!香港島食蠔,一定會去Casa Group,今晚就再去Casa Pennington,每晚都有六款蠔做買一送一優惠!加上餐廳生蠔款式較多,可以滿足到我們。侍應首先會問你想食邊類型蠔,再會問你想食幾多款蠔, 都幾細心專業!生蠔上枱後,侍應會逐一介紹,開蠔師傅亦排好由淡味到濃味。頭Round先食今晚的六款做買一送一的其中四款,南非Langebaan 及 Namibia同法國White Pearl 及Gilleadeau。竟然今日Gilleadeau有買一送一。雖然有優惠,但無將價就貨, 隻隻都肥美靚仔。 第二round食左侍應推介的法國新蠔紅寶石( 飽滿極甜,甜到有D似Namibia),法國Pinky (呈淡肉色,入口細膩如絲),法國Lambert (複雜礦物味,曾獲法國金蠔獎)。南非Scampi蝦膏是Crystal blue, 鮮甜濃郁,肉身彈牙,啖啖肉。回味無窮之際,即時再order兩隻,可惜第二round的沒有Crystal blue的膏 。 帶子Carpaccio 加上三文魚海膽的點綴,賣相不錯。上枱時溫度恰到好處, 曾試過其他餐廳,廚師遺忘了Car

。雖然有優惠,但無將價就貨, 隻隻都肥美靚仔。

帶子Carpaccio 加上三文魚海膽的點綴,賣相不錯。上枱時溫度恰到好處, 曾試過其他餐廳,廚師遺忘了Carpaccio的溫度,太凍食物會發揮唔到應有味道,太暖又會怪怪地。他們拿捏得好好。

熱盤再選帶子,Pesto帶子天使面的pesto是home-made的,調配得不錯,但如果再加多些松子仁,口感更佳!海膽扁意粉非常出色, 海膽掛在每一條扁意粉上,係海膽愛好者嘅必然之選!

最後當然要食我喜愛的Pear tart,Tart的邊位香脆,Tart中間位置有咬口,溶合熱騰騰的焦糖,再混入忌廉在一起吃,簡直完美!