2013-07-11
是日接左女朋友放工,本來諗住去新仙對面間九記食,但女朋友話聽好多同事都話新仙清湯腩好好食,好,就一於試下,行到門口,嘩,乜原來係入選左米芝蓮架,真係睇唔出,因為門口望入去,好一般嘅粉麵茶記feel,坐底睇下個餐牌,一睇就比個蝦子撈麵吸引左,唔洗諗,就叫左個蝦子清湯腩撈,揀左個半肥瘦,女朋友就叫左個咖哩三寶(牛腩,牛舌,牛肚)中辣只係幾分鐘後,咖哩飯黎啦,一食落口,錯晒,太濃味了,咖哩味太濃了,完全蓋過牛腩味道,但用黎撈飯食就一流!總算合格,因為牛腩真係好正,好好食而我食果個蝦子清湯腩撈麵,十分滿分我會比十分,因為蝦子份量足,基孚每啖都食到蝦子,而牛腩真係好淋好好食!絕對值得入選米芝蓮!另外一提,雖然飯/麵價錢較為貴,但份量亦足夠!
另外一提,雖然飯/麵價錢較為貴,但份量亦足夠!