2015-12-20
星期五約朋友出黎食飯. 今次選上人流比較少的樂富商場. 六點半左右朋友先去拎位. 我同另一個七點前就到達. 好彩有人拎位, 咪七點零已見人龍.叫左三個小菜, 分別係鳳梨甜酸肉, 古早味三杯雞, 櫻花蝦泡高山菜. 加$30可以配飯, 飲品及甜品. 朋友話平日一個甜品都要$38, 現在加$30重包飯同飲品, 所以二話不說就決定要set.坦白三個小菜都無問題, 出菜快, 而且夠熱辣. 鳳梨甜酸肉 - 原隻新鮮波蘿配上咕嚕肉. 波蘿唔係得個樣, 重可以食, 除左波蘿重有藍梅同士多啤梨, 但士多啤梨十分酸. 咕嚕肉很夠味, 而且不會很硬及un. 十分軟熟. 值得推薦古早味三杯雞 - 黎時下面重有一個小火爐, 十分貼心, 唔怕會凍. 單看個名都知道會有辣. 但我的朋友就是死不相信, 迫我食左一舊. 對辣味十分敏感的喉嚨, 怎能騙得過我. 不過不是很辣. 食一舊配上飯是可以的. 雞還是很嫩滑. 櫻花蝦泡高山菜 - 咁清的餸, 唔駛諗一定係我叫的. 首先高山菜煮得軟硬適中. 配上櫻花蝦, 唔怕佢"卦". 連下面的湯我朋友都要飲埋. 就知有多好味. 但除左小菜外, 其他都中伏了. 先黎set 裡的白飯
坦白三個小菜都無問題, 出菜快, 而且夠熱辣.
鳳梨甜酸肉
古早味三杯雞
櫻花蝦泡高山菜
然後到甜品 :
焦糖香梨法式杏仁蛋糕, 綠茶提拉米蘇, 黑森林櫻桃蛋糕 - 三個裡面個人最鐘意焦糖香梨法式杏仁蛋糕, 至少有食到粒粒杏仁的感覺. 而且有杏仁味. 整體三款甜品都好一般. 綠茶的是有綠茶味, 但味道怪怪. 而黑森林櫻桃蛋糕, 也不夠朱古力味. 日後再來寧可以試其他甜品.
焦糖香梨法式杏仁蛋糕
綠茶提拉米蘇