最近學人做瑜珈,所以留意到 Helfit 呢間瑜珈餐廳 🧘🏻‍♀️佢哋相信健康係來自「721 」:70% 營養、20% 運動同 10% 休息初時我都以為想減肥就要瘋狂運動但原來注意飲食,控制卡路里攝取,再配合運動先至係最有效!呢度係似 Clubhouse 咁結合餐廳(營養)同瑜珈班(運動)同一般高品調嘅西餐廳一樣,裝修有種優雅嘅感覺仲有個户外嘅綠化露台~Menu 由營養師設計,有 a la carte 同 set dinner全部都有列明卡路里同食材嘅營養價值最 surprise 係以為會好肥嘅嘢,都可以透過調節烹調方式同份量而控制個卡里路唔係好高 🤤最最最重要係成晚食嘅嘢都好好味!【清酒煮蜆】(卡路里:143)蜆肉係低卡路里、低脂肪但又高蛋白質嘅海鮮每一隻蜆都好飽滿,吸收咗清酒味,充滿酒香面頭嘅蒜片亦都好香口 👍🏻【鮮番茄紅椒湯】(卡路里:177)用鮮番茄整成嘅番茄湯,味道有啲酸我就鍾意個麵包多啲,食落有淡淡嘅蘋果味!🍎味道好清新而且鬆軟【香煎帶子配海膽意大利飯】(卡路里:226)個 risotto 好 creamy,仲加咗好多菇同西蘭花入去海膽勁鮮甜,份量都夠哂多~ 😍帶子都有兩個咁
初時我都以為想減肥就要瘋狂運動
但原來注意飲食,控制卡路里攝取,再配合運動先至係最有效!

同一般高品調嘅西餐廳一樣,裝修有種優雅嘅感覺
仲有個户外嘅綠化露台~
全部都有列明卡路里同食材嘅營養價值

最最最重要係成晚食嘅嘢都好好味!

【清酒煮蜆】(卡路里:143)
蜆肉係低卡路里、低脂肪但又高蛋白質嘅海鮮
每一隻蜆都好飽滿,吸收咗清酒味,充滿酒香
面頭嘅蒜片亦都好香口 👍🏻

【鮮番茄紅椒湯】(卡路里:177)
用鮮番茄整成嘅番茄湯,味道有啲酸
我就鍾意個麵包多啲,食落有淡淡嘅蘋果味!🍎
味道好清新而且鬆軟

【香煎帶子配海膽意大利飯】(卡路里:226)
海膽勁鮮甜,份量都夠哂多~ 😍

帶子都有兩個咁多,好厚身
個面煎香咗,入面仍然係好鮮嫩㗎

【燒頂級牛柳伴鵝肝配白蘭地汁】(卡路里:488)
只要用健康啲煮法,一樣可以食啲「邪惡」美食 😋
不過當然係小食多滋味,要適量啦
伴菜有顏色繽紛嘅燈籠椒、番茄仔同蘆筍,好搶眼
另外薯仔都整得唔錯~

主角有兩塊鵝肝同牛柳 tenderloin
鵝肝嘅味道濃郁,煎得外脆內軟,無乜油膩感 😝
tenderloin 本身係最嫩嘅部位,加上選擇咗 medium rare
肉質更加保持到幼嫩嘅口感,好好食!

【Chocolate mousse cake 】
老實講個甜品外形幾平實,諗住 set 嘅甜品都係咁上下啦 😂
點知!點知個 mousse cake 係勁好味!
朱古力味好濃,mousse cake 好 silky!!!

【Cold pressed apple carrot juice】(卡路里:330)
朋友飲套餐包埋嘅有機咖啡
我就點咗杯 cold pressed juice,係蘋果 mix 紅蘿蔔🥕
好清甜~

我食過啲 sell 健康然後乜都無味嘅餐廳
但呢餐飯啲嘢真係好食,好滿意呀!
以呢個質素嚟講定價算合理 👍🏻