2025-07-11
嗰日無意中見到個KOL喺社交平台post,唔知點解佢無啦啦衝入一間cafe話要試Tiramisu Latte,仲話好正咁~咁啱我嗰日都去開銅鑼灣,靈感一觸即發,梗係要親自去試吓啦! 一入去,地方確實係細細哋,但有種親切嘅感覺,冇乜壓迫感。我嗌咗杯**Tiramisu Latte**,真係有驚喜喎!咖啡上面有層厚厚嘅tiramisu cream,飲落去又甜又香,啱啱好唔會太膩,仲有啲微微嘅酒香,真係幾特別。 梗係唔可以淨係飲咖啡啦,我仲配咗個**開心果朱古力song**(唔記得全名,但好似係咁叫)。個朱古力song面有層開心果碎,入口鬆脆得嚟帶少少堅果香,唔可以話係一百分,但絕對唔會差,好值得一試~ 最正係呢度$38可以坐兩個鐘,真係唔錯喎!而且期間唔知點解見到好多日本人喺附近行過,聽到啲日文,突然覺得呢間細細地嘅cafe有種高級感,好似喺東京小巷入面嘅隱世cafe咁~ 不過要提一提,呢間cafe係**冇洗手間**嘅,洗手間喺呢棟大廈入面。嗰下我都試過行入去搵,但行到一半真係有啲驚,因為有啲暗同埋唔知點解有種詭異feel,最後我放棄咗,直接去返對面利舞臺嗰邊用,乾淨又方便~ 總
總結嚟講,呢間cafe真係值得一試,特別係佢嘅Tiramisu Latte,絕對係亮點。如果你係銅鑼灣附近,又唔介意地方細細,呢度可以畀你有個靜靜地嘅下午茶時光~
Tiramisu Latte