2015-09-17 871 浏览
呢度虽然店仔细细,但门口都有数个鱼缸,有好多生猛海产,我地自己拣左花蟹,蚬,贵妃丰,钻石丰,鲍鱼和海虾,,后加牛肉,鸡(加乌冬底),日本甜薯,3宝丸,同埋油炸鬼。等食物期间见到厨房都有出小菜同埋海鲜,卖相都好靓架,下次都可以一试。侍应在最底层先放了咸肉同埋已浸过既白米,每张枱都有特别既蒸锅,在枱底放了蒸馏水,而放米呢一层都系用蒸既方式,所以唔会㶶底。我地以为好似打边炉咁,自己想食乜就蒸乜既,但原来玩法唔同既,每张枱上都有计时器,由侍应操作,侍应话要食完一样先一样,咁样时间先岩岩好,又岩㖞!好!我地好听话既,你话点就点啦!先黎个蒸蚬先,3分钟,果然非常鲜甜,豉油真的可以搁一边了。再来是贵妃丰和钻石丰,同样的鲜味多汁,但量较少,相对我觉得蚬比较抵食。轮到海虾,入锅后仲有几只响度扎扎跳,SIZE 都OK 大, 好生猛,肉质爽脆甜美。然后黎个三宝丸,我地将鲮鱼球换左左猪肉丸,手打丸确系唔同D,仲要蒸得时间岩岩好,好弹牙,调味也刚刚好。我地要左4只花蟹,1人1只,虽然唔算好大只,但都几多膏,肉质都尚算结实,而侍应话个汤底要够甜,就系靠蟹同埋蚬喇!然后叫了$198/碟牛肉,这个反而有点失望,价钱都

先黎个蒸蚬先,3分钟,果然非常鲜甜,豉油真的可以搁一边了。
然后叫了$198/碟牛肉,这个反而有点失望,价钱都唔平,肉质被松肉粉整到冇晒质感,蒸好后滑散散咁,牛味都好淡,就好似吃滑牛粥的牛肉咁。
日本甜薯,估唔到几好食㖞,连埋皮咁食,质地烟烟靱靱咁,又香又甜。
虫草花蒸鸡半只,侍应本来建议我地加拉面底,但咁岩拉面卖晒,咁侍应就建议我地转乌冬底。用虫草花调味既鸡,提升左鸡肉既香味,乌冬又索晒 d 鸡油鸡汁,所以都好好味。
最后黎到个粥底喇,质地又线又软,但所期望既鲜甜就真系争左d,同我地预期既有出入,可能期望过高啦,其实唔错既,但唔好期望系好正果种啦!我地有预留左油炸鬼,但可以不试,因为油炸鬼完全唔抬又唔脆又靱。
2015-08-25