2020-09-14 303 浏览
開餐一個人,疫情底下,打工仔或多或少都要被迫放無薪假或者年假,我就係其中一個。在壽司郎app中預先訂位,好多日期都爆滿,見到有空檔就即刻攝位。預約時間到達後,要在門口的電腦系統自行簽到,平日午飯時段,門口有很多人在等候,我以為要等好耐,點知5分鐘內就可以入座,果然有預約係好啲。店內提供濕紙巾,同小型膠袋,唔知係咪拎黎放口罩。侍應無問我係咪第一次黎,不過唔緊要啦,每間壽司店都大同小異,在電子屏下單,好快食物就運送到。我中意壽司落壽司醋,但呢度比我既感覺係落得好重手,其次飯太黏。比較欣賞醬烤鰈魚鰭邊及帆立貝紫菜唔係脆身,而海膽有少少腥醬油漬蝦略嫌味道太濃大粒帆立貝吃不出鮮味,有點失望其他壽司不過不失,飯底係壽司精粹,但味道不是我杯茶,所以就算不用排隊,也不會考慮再光顧。
我中意壽司壽司醋,但呢度比我既感覺係落得好重手,其次飯太黏。
比較欣賞醬烤鰈魚鰭邊及帆立貝

紫菜唔係脆身,而海膽有少少腥

醬油漬蝦略嫌味道太濃

大粒帆立貝吃不出鮮味,有點失望

2020-09-14