2020-09-11 716 浏览
終於開返晚市堂食,我真係餓左好耐。但唔想走太遠,所以約左喺炮台山返工既friend。餐廳位置有d隱蔽,不過幾易搵,感覺係平時附近打工仔的飯堂;鋪面有3-4張枱,食物價錢同區黎講係幾抵食。麻辣手撕雞冷麵 $40唔係好食到辣既我叫左麻辣手撕雞冷麵,原因係我真係好中意食手撕雞同冷麵。冷麵用上蕎麥麵,微涼的麵條質感有咬口,手撕雞份量不少,唔鞋口。配菜有青瓜絲、車厘茄、粟米粒,青瓜絲口感爽脆,有少少解辣作用。淨係聞已經有麻香,麻辣味越食越出,先辣後麻,雖然好惹味,但食開BB辣既我最後食唔曬,嗜辣之人一定要試下。特色椰香海南雞髀飯 $48海南雞色澤金黃有油香,雞皮薄,特登揀左雞髀肉,貪佢夠滑口。旁邊醬汁甜甜地帶點小辣,唔會過份搶味。平時食開油飯或者黃薑飯,呢度用上椰香飯,米飯有嚼口,亦有陣陣椰香,加埋配菜青木瓜沙律,配搭一流。粉葛赤小豆茨實煲豬展湯 (跟餐$18)好似每星期都會轉湯,中意飲湯既我點都要試下,呢杯得湯水無湯渣,我覺得味道不錯,健康又解辣。蒜泥白肉 (跟餐$22)超級多蒜,蒜香重不過唔辣,五花肉煙韌而且唔會太肥。麻辣雞腎 (跟餐$18)醬汁同冷麵嗰款應該一樣,雞腎薄切,質地有d似雞腎乾

麻辣手撕雞冷麵 $40

特色椰香海南雞髀飯 $48

粉葛赤小豆茨實煲豬展湯 (跟餐$18)

蒜泥白肉 (跟餐$22)
超級多蒜,蒜香重不過唔辣,五花肉煙韌而且唔會太肥。

麻辣雞腎 (跟餐$18)
醬汁同冷麵嗰款應該一樣,雞腎薄切,質地有d似雞腎乾,頗有嚼勁。