2019-10-08 704 浏览
又到一年一度妈咪生日,今年决定试新野,去朋友介绍既一间新开张位于九龙湾既越式小店。我们一行8人,有老人家又有小朋友,虽然百年一遇既交通大瘫痪,但系无阻我们,大概6点相继到达餐厅,不用排队,就有侍应带位。一坐低就打开menu,我既选择困难症又发作喇,发现原来有不少选择,样样都想试,最后我地几经辛苦叫左9碟𩠌。特别一提,上菜速度同先后次序超高水准,又快又有先后次序,由小食到主菜,真系要俾个赞。重点推介1椒盐软壳蟹:外脆内软绵绵,仲要啖啖肉,大家都抢住食,不用15分钟就清左碟软壳蟹。重点推介2去骨海南鸡:系去左骨既海南鸡呀...鸡皮带少少爽又唔肥,连平时一定走鸡皮既我都食埋层皮落肚,再咬大啖啲好有鸡味,中间刚刚熟,再配埋酸酸甜甜萝白丝配菜,一流呀。重点推介3牛油蒜香鸡翼:一送到面前已经被外面松脆同金黄色既外层吸引住。果然,唔系虚有其表,里面既肉仲好嫩滑架😋其他西贡咖喱牛腩配蒜蓉包(分开order既):咖喱刚刚好,好香口,虽然我唔食牛,但系我见我屋企人,连小朋友都食唔停,同赞不绝口。唔洗多讲,咖喱必定要配蒜蓉包啦。越式烧牛肉虾片:虾片系即叫即炸,唔会死死实实,配埋秘制越式汁,几开胃,唯一不足系

重点推介1

牛油蒜香鸡翼

其他
西贡咖喱牛腩配蒜蓉包

越式烧牛肉虾片

越式烧牛肉虾片:虾片系即叫即炸,唔会死死实实,配埋秘制越式汁,几开胃,唯一不足系我唔食牛,如果换左系扎肉,应该会好食啲。

越式扎肉三文治
西贡烧牛肉三文治

越式扎肉三文治/西贡烧牛肉三文治:不过不失,略嫌配菜种类较少,如果有埋芫荽等,口感会更丰富。

清炒时菜

最后黎多个清炒菜,平衡番成餐饭,非常完满同大满足。

总括而言,唯一美中不足既系欠缺甜品,唔知第时会唔会加入menu呢?这间算系跑赢大市既一间良心小店,当我地尽兴离开餐厅时已经8点左右,门口亦已经出现人龙,近期去过几间餐厅都系做到一轮生意,这间竟然可以做到两轮,我谂好食当然系原因之一啦。听餐厅职员讲,原来‪大埔都有分店‬架,仲要话有special menu,下次一定要试埋先得。

庆祝纪念
生日
椒盐软壳蟹
去骨海南鸡
牛油蒜香鸡翼
越式烧牛肉虾片
  • 椒盐软壳蟹、去骨海南鸡