2020-12-13 1430 浏览
疫情嚴峻,餐廳晚上6點後就禁堂食。4個人就好難出到去食飯,所以夜晚就買料上女朋友同埋屋企人一齊打邊爐。係打邊爐前嘅午餐我地就決定輕食少少。今日係openrice揀左呢間越蘆,因為女朋友媽咪除左對食物有要求外,對環境都有一定要求,起馬環境要舒適同坐得舒服~ 由於我早到左,就先參觀下餐廳嘅裝修啦!餐廳用左藍色同綠色做主色,樓底好高俾人舒適嘅感覺。加上充滿越南風嘅吊燈,可見店主花好多心思喺餐廳嘅裝修。 午餐餐牌嘅選擇都非常多,基本上我地諗到嘅越南食品都有供應,例如越南湯粉、撈檬、香茅/咖哩飯類等等。仲可以用優惠價加配雞翼春卷等小食,午餐包一杯熱飲,仲可以加錢轉各式各樣越式特飲!========================= 生牛肉湯河 $58 作為喜愛「生牛河」之人,喺食河粉之前,一定要先飲啖湯。湯底飲落有濃厚嘅牛骨香,唔算肥膩,不過比起本人認證香港數一數二嘅X麗同Brxxx Spoon牛脂嘅醇香都喺少少失色。份量十足嘅生牛肉鋪喺煮好嘅河粉上,上枱都仲係「紅噹噹」!加上芽菜同九層塔,令口感更佳。58蚊午餐喺百物騰貴嘅社會上cp值都唔錯!=========================

=========================
生牛肉湯河