2017-04-07 3152 浏览
为庆祝本大少病完,今日要食鸡煲大拆一餐!新南苑口卑不嬲唔错,决定一试。九点去到,好满座,不过等左五分钟就有得入座。一坐底已经有前菜等候住,怕饿亲客仔。花生脆口够香。椒泡鸡脚好好味!少少辣,但皮又爽得黎唔会好难咬开。四季豆则过辣。汤底五款可选,决定要个特别d既滋补野生水鱼汤底。汤底系药膳汤底,红枣杞子玉竹元肉等等,另外水鱼原只上。海鲜拼盘有鲍鱼,蛏子,带子片,虾,蚝,魭鱼片,斑片同甲壳类。蛏子同贝壳都好大只,好惊喜,非常鲜甜,不过有少许沙。带子如果系原只唔系片会更好,而家太薄同雪得太实,好难掌握点先熟而唔会过老。鲍鱼渌五分钟已经够念,太耐会咬唔入咖!这是虾。蚝好大只,熟左都咁大lol斑片有晶莹既皮,系我既最爱,虽然系任叫项目上面,不过九点半就已售罄... 我坐底半个钟咋,冇得encore TT魭鱼片渌十秒好拎返上黎,唔系就太老咖啦!果然系脆魭!平均而充分既鱼脂分布令鱼片香而爽口,加上厚切双飞,非常有口感。上等手切牛颈脊,只有一碟,可加$30再叫。其实都抵叫!牛肉脂肪唔高,但食落口都非常嫩滑而且充满牛香!好多颜色既丸类,但其实食完只水鱼已经饱左一半,再食埋海鲜拼盘已经饱到上心口,只能浅尝。

前菜

海鲜拼盘
鲍鱼
鲍鱼渌五分钟已经够念,太耐会咬唔入咖!
这是虾。
蚝好大只,熟左都咁大lol
龙趸
魭片
牛颈脊

好多颜色既丸类,但其实食完只水鱼已经饱
左一半,再食埋海鲜拼盘已经饱到上心口,只能浅尝。最推介墨汁墨鱼丸同鲜虾云呑。前者少见,亦比出面既弹牙,唔会粉;后者比坊间出色既系个皮,够薄得黎好沾汤汁,特别好食。
菜同饮品系自助既。
估唔到菜质素咁高,皇帝菜好新鲜好甜!
饮品
饮品有自家凉茶😍 亦有其他罐装茶,果茶或soft drinks
牛乳蛋白
最后竟然仲有甜品!系3.6牛乳蛋白。香滑!!!!!!!!!!!!!几饱都要食晒佢!
等候时间
5 分钟 (堂食)
$300 (宵夜)
海鲜拼盘
鲍鱼