2018-10-09 74 浏览
荃灣工作嘅我每次心血來潮想食越南🇻🇳粉的話都一定會幫襯尼間越味皇,貪佢又經濟又好味今日番夜就同同事來食個lunch先店面細細,裝潢簡約,天花吊左好多越南帽點綴一下環境,帶出左食越南餐嘅主題,幾有心思我地十二點半到達都算幾旺場,一入店已聞到一陣陣嘅越南香料味,食慾大增午餐選擇好多,有自選越南粉套餐,可自由選擇一款食材,一款粉麵或飯,仲可以按口味選擇湯底,另可追加小食同選配飲品,餐牌清淅易明,不喜歡湯粉飯的話仲有越式㗎喱或碟頭飯選擇,梗有一款啱你口味先上小食,我地揀左網絲蝦卷同串燒牛肉串燒牛肉非常入味又夠林,味道調教得剛剛好,燒得夠香肉質不會乾,好味道網絲蝦卷外皮炸得非常鬆脆,蝦肉夠新鮮,油温亦掌握得非常準確,不會食到成口油,推介清雞湯豬扒湯濛,雞湯清甜,配合越南香料,味道又香又有層次,辣椒青檸分開上,可自由調教酸辣度,幾細心,豬扒又林又入味,香茅味重,而且大大塊,好抵食檬粉尚算爽滑蕃茄蟹頭膏牛孖筋湯濛,湯底好濃好鮮,蟹膏非常足料,同事話好鬼正我痴左兩舊食牛孖筋又林又滑又夠膠質,啱曬我尼啲中女保下骨膠原飲品我揀左薏米水,可以去下濕嘛!不錯,夠清甜冰凍,同事揀左椰青,佢話非常清甜最後提提大家

今日番夜就同同事來食個lunch先

先上小食,我地揀左網絲蝦卷同串燒牛肉

串燒牛肉

網絲蝦卷

清雞湯豬扒湯濛

檬粉尚算爽滑

蕃茄蟹頭膏湯牛孖筋湯濛

我痴左兩舊食

牛孖筋又林又滑又夠膠質,啱曬我尼啲中女保下骨膠原

薏米水/  椰青

最後提提大家,如果掃描枱上尼個QR code入專頁讚好同分享,就會有越式甜品送,不過我地太飽無scan到了

尼間越式餐廳🍴經濟實惠,食物又高水準,推薦大家去試試啊
午餐
薏米水/  椰青