2018-06-25 36 浏览
從門面的設計到內部的装潢都以為這是一間食越南菜的餐廳!但吸引我一試的原因是因為餐廳有個很有趣的名字~"小喇咩"!室内設計不但透過精心的色彩配搭及線條運用, 將特色的越南風貌活現眼前!望到餐牌, 令我同男朋友都喜出望外, 原來這裹是間多國菜餐廳, 有多款美食可以選擇, 真是意外收獲!!頭盤我們order 了"越南酸辣魚露豬手", 風味清新且酸酸辣辣十分醒胃, 食完一件接一件, 另外order 了"青檸柚子雞翼"! 雞翼酥脆肉嫩, 加上酸甜交織的青檸柚子, 極為惹味!!燒物試了"温泉蛋芝士蟹肉大烤菇", "鹽燒牛舌心"及"照燒汁雞柳串"! 温泉蛋黄黏稠香滑, 芝士味香濃, 再配上鮮味蟹肉大烤菇, 有大大的驚喜, 回味無窮! 牛舌心厚切鹽燒, 惹味又有質感! 雞柳肉肉質嫩滑多汁, 表面還有脆香!!拍手叫精采!!主菜有"黄金流沙炸蝦薄餅"和"小喇咩特盛雜錦湯河"!脆口带有濃郁蛋黄香味的黄金流沙炸蝦同薄餅原來是很搭配, 美味又有新鮮感!雜錦湯河有扎肉, 生牛肉, 熟手肉同牛丸, 仲有另外放於碟中的配菜, 可以自行配搭, 加上清甜的湯底, 越南風味十足!!飲品則order 了一杯有美麗童話式的名字

燒物試了"温泉蛋芝士蟹肉大烤菇", "鹽燒牛舌心"及

飲品則order 了一杯有美麗童話式的名字"愛麗絲"以及特飲"小喇咩"!賣相迷人!!"愛麗絲"由紅莓, 菠蘿同百香果果泥混合而成!"小喇咩"則由橙汁, 百香果同藍柑糖漿混合而成!果味澎湃! 兩杯都冰涼酸爽, 好適合做夏天的飲品!!

就算再飽, 也得試試甜品~自家製檸檬撻!是餐廳誠意推介!撻皮牛油味香濃, 檸檬餡酸酸甜甜, 中和飽膩感覺, 食落就知與別不同!

置身於花花世界不單滿足少女心, 又能慢慢地享受一頓悠閒的時光, 逃離繁華鬧市的煩嚣, 加上美食當前, 真是人生一大享受!!