2018-03-02
最近口痕想試吓越南菜,荃灣有一條食街有好多唔同類型嘅餐廳,今次就試吓呢間越南菜餐廳。裏面都好有越南風味,裝修設計好有品味。越味皇炸春卷$48@4件炸春卷除咗可以點上酸辣醬之餘,仲可以同生菜一齊食,減少油膩感。春卷熱辣辣,外皮非常香脆,裏面材料都幾豐富,包括有唔同類型嘅蔬菜同埋粉絲,肉粒等等。朋友做啊呢個係食過咁多間餐廳之中最好味嘅春卷。牛油焗青口$68牛油焗六大隻青口,除咗牛油之外仲有啲煙肉粒粒,提升整體豐富度。味道好香,牛油味十足,鍾意食青口嘅人不能錯過。越味皇頂級生牛肉湯粉$68依個生牛肉粉比起其他大概貴$20 ,主要原因係啲牛肉真係靚啲,見到牛肉花紋同埋脂肪分布都好平均,浸多一陣就啱啱好熟曬。我就轉咗做檬粉,口感爽口,加上青檸同埋辣椒就令湯底更加香。自家秘製越式沙嗲生牛肉湯河$46朋友勁鍾意食沙嗲,所以就叫咗個沙嗲生牛肉河粉,啲河粉都煮得幾林,沙嗲味十分香濃!越式牛油果沙冰$32(跟餐$22 )益力多沙冰$32(跟餐$22)由於店員推介我哋飲佢哋食沙冰,我哋就試咗兩隻口味,我嘅牛油果沙冰本身都冇咩期望,因為牛油比較乾,以為會飲落好乾爭爭,點知有驚喜,雖然加左糖有甜味,但係亦都唔會
裏面都好有越南風味,裝修設計好有品味。
越味皇炸春卷$48@4件
牛油焗青口$68
越味皇頂級生牛肉湯粉$68
自家秘製越式沙嗲生牛肉湯河$46
越式牛油果沙冰$32(跟餐$22 )
益力多沙冰$32(跟餐$22)
由於店員推介我哋飲佢哋食沙冰,我哋就試咗兩隻口味,我嘅牛油果沙冰本身都冇咩期望,因為牛油比較乾,以為會飲落好乾爭爭,點知有驚喜,雖然加左糖有甜味,但係亦都唔會搶走牛油果本身的天然味道,簡直一流!
朋友個益力多沙冰都好清新,而且跟餐唔需要$32 , $22就OK。