2017-06-26
今日同朋友去九龍灣搵嘢食,我哋行到去淘大商場附近,去咗對面嘅安基商場,見到有間新開嘅越南嘢,就去試一試。 入邊人數唔係好多,裝修都幾靚,同坐得幾舒服,我哋叫咗個生菜包香料新鮮豬肉碎,越式生牛肉湯河粉加安南炸春捲餐,另外叫咗一個椰青同薄荷葉青檸梳打。 等咗五分鐘,椰青同薄荷葉青檸梳打首先送上,個椰青好大個入邊啲肉都幾新鮮,而個薄荷葉青檸梳打,薄荷味好濃同個杯設計幾得意。 之後春捲同湯河都送上,啲生牛肉好嫩好滑,同個湯底好濃,啲河粉好有味唔需要落好多配料,啲河粉質地都好好食。個春捲畀我哋想像中大舊,個皮炸得好脆,味道不錯。 之後到生菜包香料新鮮豬肉碎,佢個碟都幾得意,啲肉份量都唔少,啲肉碎肥瘦適中,辣味亦啱啱好唔會太辣,再加上啲少少甜嘅蘿蔔絲,包落個生菜度,味道好豐富。
薄荷葉青檸梳打
安南炸春捲