The Grill Room (銅鑼灣廣場二期)

2023-10-31 1290 浏览
今日步行日,行路多过坐,晚餐就想喺chill d 嘅地方食,坐吓、唞吓、倾吓计。㩒完钱就发觉呢度有间新餐厅,睇相好似几唔错,就决定喺度食,唔洗再行啦!行入餐厅一刻已经觉得无拣错地方,灯光柔和、环境宽敞舒适、有不同间隔,大班朋友聚餐,或二人世界都适合。可能行得太多,至在饮嘢倾计,多过食嘢,问左侍应可以坐吧枱,太开心,可以背向其他客人,只顾盼眼前七彩缤纷嘅美酒,感觉更加Chill。喺琳琅满目嘅美酒前,同Bartender 倾左两句,佢介绍左两杯靓靓美酒俾我地。Berry well($118)主要系白酒,mixed berries 等。甜甜地,十分易入口,味道fruity,入口少少creamy,加埋少少花香,呢杯真系好啱女仔饮。Smokey Passion ($108) 仪式感极重,啱晒打卡。呢杯唔只系味觉嘅享受,上枱时,Bartender 会在旁洒上香气,所以会有一刻有一阵阵嘅香气烟雾。入口同样感觉fruity,不过可能因为有passionfruit,所以多一份  fresh嘅感觉。 食物我地拣左椰菜花烟熏芝士意大利饭($178),劲钟意呢个饭,有意大利饭软糯黏稠嘅口感,但又唔会觉得好滞,

Berry Well

Smokey Passion

食物我地拣左椰菜花烟熏芝士意大利饭($178),劲钟意呢个饭,有意大利饭软糯黏稠嘅口感,但又唔会觉得好滞,反而椰菜花唔单只加强左口感嘅层次,更令到每啖饭都多一重蔬菜嘅清爽,而且味道几清淡,啱我。
椰菜花烟熏芝士意大利饭

另外,仲要左一份香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏包菇 配 牛肝菌牛肉原汁($308)。上枱已经被慢煮而成嘅粉嫩紫红色所吸引,慢煮牛柳油脂唔多,但牛味丰盛,配搭牛肝菌牛肉原汁,味道就更原始,每一啖咀嚼都系牛嘅原汁原味。
香煎慢煮牛柳伴日本南瓜杏包菇 配 牛肝菌牛肉原汁

仲有一个用心位,当点了慢煮牛柳后,会奉上不同嘅刀俾我地选择,以为只系拣一把啦,但知道我地会share,就我地各自拣一把。第一次食牛扒可以自己拣刀,每把刀嘅刀身、刀柄都有唔同设计,非常特别嘅经验。

有时误打误撞之下,反而会得到极大嘅惊喜,呢个晚餐真系超Chill,无论环境、食物、气氛、感受……等等,一切都非常轻松惬意。
用餐时段