2022-11-11 529 浏览
鬧市綠州極高質法餐|🫶🏻免開瓶費聚餐超高性價比首選|🤩私心珍藏推薦慶祝紀日包無投訴|🥳Chez Moi Private Kitchen5 Course Set Dinner「請記得,曾有一份愛存在」,好多朋友都會苦惱搵一間Fine dining同親朋好友或心愛嘅伴侶慶祝,今次介紹嘅依間餐廳位於銅鑼灣利園中心附近,交通便利旺中帶靜,餐廳環境闊落,仲有箱房,私隱度高,啱哂鐘意漫漫長談嘅朋友仔,而且5道菜晚市套餐都係人均600/1位,仲有得免兩枝開瓶費,嗜酒嘅朋友更加可以拎出珍藏靚酒招呼好友。-AppetizerFresh Oyster 新鮮生蠔 4.1/5⭐️Sauteed New Zealand Diamond Clams(Seasonal) 新西蘭鑽石蜆 4.6/5⭐️前菜我地揀左生蠔同侍應極力推薦嘅期間限定炒新西蘭鑽石蜆,前菜係另外點,不包括係5 Course Set Dinner,生蠔新鮮肥美肉厚,愛蠔之人值得推薦。而新西蘭鑽石蜆我地都係第一次試,蜆肉非常飽滿鮮甜,每一粒都炒得非常入味,令人欲罷不能,我地全程鑽不絕口,極力推介。-StarterBaguette Garlic Bread
鬧市綠州極高質法餐|🫶🏻
免開瓶費聚餐超高性價比首選|🤩
私心珍藏推薦慶祝紀日包無投訴|🥳

Chez Moi Private Kitchen
5 Course Set Dinner

-Appetizer
Fresh Oyster 新鮮生蠔 4.1/5⭐️

-Starter
Baguette Garlic Bread 即焗法式蒜香麵包 4.3/5⭐️
Lobster Jelly, Lily Mousse with Caviar 龍蝦啫喱,百合慕絲伴魚子醬 3.9/5⭐️
Pan-Seared French Goose Liver & Apple Puree with Port Wine Sauce
香煎法國鵝肝伴蘋果蓉配砵酒汁 4.6/5⭐️
好嘅開始就係成功嘅一半,我諗有唔少朋友同我地一樣,都係會掛住某D餐廳嘅餐包,依間餐廳嘅蒜香麵包亦令客人非常難忘,侍應會首先奉上麵包比我地,全部新鮮即焗,外脆內軟,蒜香味濃,我地已經未食前菜已經比依盤麵包深深吸引住,侍應仲會貼心咁見我地食完一盤再幫我地refill。
正式到左前菜部分,其中一位朋友揀左龍蝦啫喱慕絲,清新又開胃嘅選擇,啱哂唔鐘意太油膩嘅朋友。
而依度嘅重頭戲之一,就係依份厚切香煎鵝肝,一上碟已經比大件嘅鵝肝深深吸引,廚師精準嘅火候控制令到鵝肝外脆內軟,入口即溶兼油花滿溢,超級滿足,亦可以佐上蘋果蓉一齊食清除油膩感。

-Soup
Fishman Seafood Soup 漁夫海鮮湯 4/5⭐️
侍應會喺客人面前淋上龍蝦海鮮湯將湯碗嘅海鮮浸滿,視覺效果唔錯,而且龍蝦湯味道濃郁,完全唔會比5星酒店出品差,再加埋蒜香麵包點湯一齊食,完全昇華到另一層次。

-Homemade Sobet 自家制雪葩 3.8/5⭐️
經過鵝肝及龍蝦海鮮湯嘅洗禮,餐廳貼心地為客人設想,奉上一個清爽嘅雪葩比我地清一清味蕾,然後再準備進食主菜。

-Main Dish
Charcoal Grilled Australian Wagyu Rib Eye (M7) with Red Wine Sauce
炭燒澳洲和牛肉眼扒(M7)配紅酒汁 4.5/5 ⭐️
Pan-Roasted U.S. Kurobuta Pork Tenderloin with Baby Spinach, Parmesan
燒焗美國極黑豚豬扒配BB波菜 4.1/5⭐️
主菜五選一,我地3人就揀左澳浙和牛肉眼同燒焗美國極黑豚豬扒,炭燒M7和牛肉眼5成熟,非常粉嫩多汁,牛味濃郁,極力推介。
另外一份美國焗黑豚豬扒亦都非常惹味,肉質爽嫩,配上BB波菜一解油膩感。

-Dessert
French Pancake Toast with Custard Cream & Maple Syrup
法式班戟多士伴奶油忌廉配楓樹糖漿 3.9/5⭐️
由於係生日慶祝,餐廳亦都幫我地特登寫上慶生字句,甜品味道正常發揮,侍應亦都幫我地影相,另外仲有附送飲品,酒足飯飽後亦為依餐生日飯聚劃上完美句號。

總結: 依間餐廳首先係朋友介紹,由於我地想自帶酒水,依間餐廳亦提供免開瓶費服務,而且仲有侍酒司在旁幫忙添杯,服務態度良好,而且食物水準高質,由其鑽石蜆鵝肝龍蝦湯同牛扒都令人由其難忘,再加上定價嘅性價比高,非常推薦想搵一間高質Fine Dining嘅大家。

====
Chez Moi Private Kitchen (銅鑼灣)
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 11樓
====
#ChezMoiPrivateKitchen #CausewayBayfood #銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相機食先 #香港美食#FineDining#慶祝推薦#飯局推薦

Follow✨:@healoop.foodie

新西蘭鑽石蜆