2018-04-18
睇得又食得!自從做咗上班族之後,每日都淨係返工放工,同朋友見面嘅時間真係越來越少,所以每次約親啲好耐冇見嘅朋友,都希望去啲靜靜地又舒服嘅地方,方便傾下心事,話下當年咁。要約tea,當然就要揀間夠靚,夠Gimmick,同夠就腳㗎啦!早前喺Ig見到啲相,覺得幾靚,仲近近地,於是就決定試一試! 一上到去,就覺得好有藝術館嘅感覺。成間店舖以黑白為主,牆身掛咗簡約色調嘅畫作,非常有格調。雲石bar檯包圍住甜品師傅嘅工作空間,方便客人影相。仲有落地大玻璃窗,夠曬光猛,影打卡照簡直一流。一去到,佢有九款甜品揀,Menu嘅另一頁亦有飲品可供選擇。一場黎到,當然係要試吓佢嘅招牌嘅席前甜品啦!點餐後,師傅先俾咗兩杯士多啤梨醒醒胃。士多啤梨汁用test tube裝住,酸甜度啱啱好!好refreshing!之後就輪到戲肉,就係甜品上場嘅時候喇!師傅問我地有冇食物敏感,以防我地陣間有咩唔妥。仲會俾我地揀「畫作」嘅底色, 有黑色白色選擇,為咗突出顏色,我地揀咗黑色。師傅一開始先落蜜瓜粉, 再用椰子味嘅醬同芒果醬起稿。再以紅莓醬同菠蘿乾做base。加上紅藍莓,紅莓味脆米同金桔啫哩。再落抹茶mochi, 焦糖脆脆,黑
點餐後,師傅先俾咗兩杯士多啤梨醒醒胃。
師傅一開始先落蜜瓜粉, 再用椰子味嘅醬同芒果醬起稿。
杏脯味雪葩帶果香,味道偏酸;竹炭朱古力雪糕用上dark chocolate, 帶點苦甜味,可可味濃,啱啱好中和咗雪葩嘅酸味,very nice!
蜜瓜奶凍好濃蜜瓜味,夠香,但味道自然唔會有artificial感覺,果香同奶味剛好,唔會被任何一方搶咗風頭。梨子奶凍又係另一感覺,質感較creamy,奶味較濃郁。
綠茶mochi煙un, 感覺會偏向返啫喱而非糯米糍味。微甜,綠茶粉香;柑桔啫喱微微酸,未放落口已經聞到柑桔香味飄出黎,兩樣都好light,就算食多粒都唔會過飽。
加上黑朱古力片同焦糖脆脆,香味濃郁,脆到好似食薯片咁!
仲叫咗一杯cappuccino同insomnia!(即蜜糖鮮奶)
總括來講,一份畫出黎嘅甜品可以試到唔同嘅味道,口感,實在係味蕾同視覺嘅大滿足!連同行朋友都話下次要encore!