2022-02-11 375 浏览
大食妹一直都好鍾意食一啲比較精緻嘅中餐呢排見到唔少foodie走去打卡呢間M•馬(容), 今日特登約朋友去試吓佢嘅精選午市套餐<松露醬野菌石榴果(左) 及流心白鴿蛋燒賣(右)>首先上枱嘅係點心點心款式非常特別, 喺其他地方好少見到松露醬野菌石榴粿外皮煙韌, 厚度適中, 裏面係野菌、紅蘿蔔同芹菜, 健康好味流心白鴿蛋燒賣非常出色彈牙嘅豬肉, 配搭流心白鴿蛋, 令人回味無窮<啤梨Q嘜鹹水角>平時食鹹水角會覺得太過油膩, 但係呢個啤梨Q嘜鹹水角雖然同樣係油炸嘅, 唔知點解帶有一啲乾爽嘅口感咬落QQ地, 唔錯<瑤柱竹笙灌湯餃>瑤柱竹笙灌湯餃非常驚艷鮮甜嘅湯頭, 配搭豐盛嘅灌湯餃, 同埋超索湯嘅竹笙, 大家一定唔可以錯過呢道點心係大食妹係成個套餐裏面最鍾意嘅<紅燒乳鴿>跟住落嚟上枱嘅係紅燒乳鴿外皮薄脆香口, 乳鴿略嫌有少少過瘦, 整體調味還可以<白胡椒汁蛋白煎蝦球>蝦球新鮮彈牙, 配搭白胡椒汁同蛋白, 味道辣辣辣地, 幾特別<蒜子上湯浸菜苗>食咗咁多肉類, 食返碗清淡少少嘅蒜子上湯浸菜苗中和一下菜苗幾
大食妹一直都好鍾意食一啲比較精緻嘅中餐
<松露醬野菌石榴果(左) 及流心白鴿蛋燒賣(右)>
首先上枱嘅係點心
點心款式非常特別, 喺其他地方好少見到
流心白鴿蛋燒賣非常出色
彈牙嘅豬肉, 配搭流心白鴿蛋, 令人回味無窮
<啤梨Q嘜鹹水角>
咬落QQ地, 唔錯
<瑤柱竹笙灌湯餃>
瑤柱竹笙灌湯餃非常驚艷
呢道點心係大食妹係成個套餐裏面最鍾意嘅
<紅燒乳鴿>
跟住落嚟上枱嘅係紅燒乳鴿
外皮薄脆香口, 乳鴿略嫌有少少過瘦, 整體調味還可以
<白胡椒汁蛋白煎蝦球>
<蒜子上湯浸菜苗>
食咗咁多肉類, 食返碗清淡少少嘅蒜子上湯浸菜苗中和一下
菜苗幾新鮮
<富豪炒飯>
最後當然有米飯先至圓滿㗎嘛
富豪炒飯米飯粒粒分明, 好有鑊氣
<椰汁桂花糕>
甜品係清新帶有花香嘅椰汁桂花糕, 椰汁味道都幾重