2018-11-18
今日全日天陰陰,仲落下雨咁,拍拖節目唯有行商場。。知道奧海城最近有多啦A夢秘密道具研究所,所以好少黎奧運站呢邊既我地,今日就黎會一會多啦A夢唔想係大商場搵食,又好少黎呢頭,最後行左落大角咀,呢頭好多細細間既舖頭,行左個圈決定要對自己好d要食好西。鐵板燒就食得多,石頭燒真係第一次。入到去,座位唔多,餐廳得十零個位,不過感覺好舒服,靜靜地,聽住一d日文歌。叫左想食既肉之後,加$30仲可以配搭定食,有味噌湯、沙律、飯、雜菇同甜品。咁多野當然要加啦。上湯之前,侍應好細心問我地對海鮮有無敏感。因為味噌湯入面係有好多小蝦的,好體貼。讚!味噌湯: d小蝦令成個味噌湯好鮮甜,有少少脆咁,令個湯生色不少,靈魂所在。沙律(芝麻汁): 沙律菜夠新鮮已經係最好味了,沙律上加左d海帶,即刻日式晒。肉肉主角出場侍應好耐心介紹我地碟上係咩肉,要每邊燒幾耐、側邊d調味點用、如果唔想用鹽既話,又俾左d燒汁同柚子醬油俾我地。(左) 澳洲和牛肩胛牛小排 $158,加$30定食三款肉入面最鐘意既一種,每邊煎1分鐘,好快有得食,加上佢油花豐富,有入口溶化既感覺,肉質好嫩。(右) 美國安格斯牛柳 $168,加$30定食牛柳係厚切
肉肉主角出場
(左) 澳洲和牛肩胛牛小排 $158,加$30定食
(右) 美國安格斯牛柳 $168,加$30定食
牛柳係厚切既,所以每邊要煎2分鐘,油花無牛小排咁多,但好有牛肉味,燒左4分鐘,肉裏面仍有d粉紅色,食落好juicy!
見到d牛咁靚,所以叫理豬,侍應介紹我地食餐牌上無既,西班牙黑毛豬豬梅肉,又抵又好食。
西班牙黑毛豬豬梅肉 $98
黑毛豬既脂肪分佈好靚,如我地所料,燒熟左之後仍然係嫩嫩的,肉汁好多,總之好好食,侍應無介紹錯。
雜菇:
燒菇比平時煮菜食既菇好味太多,因為燒既時候菇裏面既水份少左,所以全部既菇菇味好濃,又爽爽的。
到食淨幾塊肉既時候,侍應發覺我地塊石好似唔夠熱,就立即換過塊石俾我地再燒,真心抵讚!
因為其實就算唔換塊石,我地快快手燒埋d肉都應該OK的。係我地無求既情況下睇到客人既需要再主動幫忙,今時今日有幾多餐廳可以做到?
除左餐茶,仲有汽水呀,爽。
又又又一驚喜。。。。。
甜品: 抹茶雪糕。唔係唔係。係抹茶淋雪糕。
平時出去食飯跟餐既甜品通常都好hea,今日第一次自己動無做抹茶,將左既水倒落中間既抹茶粉中,再用右邊既抹茶掃去發抹茶,之後倒去雪糕度就食得,真係好有風味,而且自己有份整,特別好味,雖然已經好飽,但如果俾多10球雪糕我食都仲食到
食完埋單後,侍應又有溫馨提示,話如果怕一身油煙味,可以係門口有支野可以噴黎除味。
呢篇食評有d長,但食左短短一餐飯真係好多感受,好想話俾人知,呢度除左食物好味之外,服務真係超好,雖然我地唔係去高級餐廳又唔係駛好多錢食呢餐飯,但係環境舒服、服務貼心、野食新鮮好食既地方真係好難得。
好多小店都難捱租金越來越貴既問題,真心希望石一燒一直好生意,I will be back!