2023-08-26 1247 浏览
之前去過幾次灣仔嘅龍點心,呢排發現佢開咗全新中菜品牌「龍莊」喺太古,睇介紹見到啲菜式好吸引,兩老即話要去食晚飯~「龍莊」位於一棟商業buidling嘅8樓~地方唔算太大,但感覺唔會迫夾;裝修同樣走懷舊港風,幾有feel。** $12/ 菜位 **《 養生蒜燉螺頭 💲98 》黑蒜味道甜,具有抗氧化、抗酸化嘅功效,更為湯頭帶來濃醇嘅底蘊~ ⭐️「龍莊」招牌菜式⭐️《 龍蟹膳 (招牌蟹王煎腸粉&上湯煮肉蟹) 💲588 》一味兩食!✧「招牌蟹王煎腸粉」將新鮮蟹膏蟹肉蟹粉三樣撈埋,每啖都蟹味香濃兼啖啖蟹肉,再配上煎至脆面嘅腸粉,呢個一濃一淡嘅組合原來好好味! ✧另外「上湯煮肉蟹」嘅雞上湯由師傅慢火熬足半日製成,蟹肉保留鮮味同時吸收了上湯嘅精華,啖啖清香鮮味~《 清蒸䱽中之王 (家鄉甜梅菜/秘製黃椒醬) 💲388 》選用新鮮本地鷹䱽,肉質嫩滑~一邊用家鄉甜梅菜妁、一邊用黃椒醬蒸;前者甜甜哋好岩撈飯,後者帶辣好開胃!《 鵝醬羊架 💲158 》採用來自內蒙古嘅黑草羊。法式羊架加入冰梅醬煮成,味道微甜帶酸,羊架香脆肉嫩,羊肉味特別濃香~《 山水豆腐花 💲68/桶(芝士/原味)》十分香滑,芝麻味同豆香好平均,

「龍莊」位於一棟商業buidling嘅8樓~

** $12/ 菜位 **

《 養生蒜燉螺頭 💲98 》

⭐️「龍莊」招牌菜式⭐️

《 清蒸䱽中之王 (家鄉甜梅菜/秘製黃椒醬) 💲388 》
選用新鮮本地鷹䱽,肉質嫩滑~

《 鵝醬羊架 💲158 》

《 山水豆腐花 💲68/桶(芝士/原味)》
十分香滑,芝麻味同豆香好平均,仲配上黃糖、薑蜜同柚子蜜~
個人好喜歡配薑蜜,味道好似薑汁豆花咁~

職員們都好有禮貌同反應快,而且仲好nice送咗碟靚靚玫瑰桂花糕比我地添~屋企人好滿意呢餐,仲講明要再去食!
2023-08-23