2023-04-22
經過海港城見到新開左呢間中菜Fine dining餐廳✨花圖✨富麗堂皇既入口已經令人嘆為觀止,華麗既天花板同牆身,都充滿古董既藝術感! 放工來呢度食晚餐,接待員推開牆身既一道門先入到去餐廳,我地既座位仲要再穿過一道門而入,好神秘! 來到窗邊位,係一張張圓形大枱配梳化座椅,好尊貴! 我地就享用左精緻既中菜晚餐如下:.🌟頭盤▫️脆炸韮菜鴨血賣相好趣緻,一口鴨血以炸粉包裹,炸得十分香脆,而且唔會甩粉且薄。一口咬落去,外脆內軟,內裡既鴨血口感滑嫩,有驚喜! ▫️酒糟醉雞卷簡單又精美既酒糟醉雞卷整齊排列,每件醉雞卷都好厚實,比出面坊間既厚一半,啖啖肉,充滿酒香味,好好味!.🌟爵士湯傳統既爵士湯主要以響螺頭、花膠、蜜瓜、瘦豬肉及老雞入饌的湯,呢度既爵士湯除左保留有主要材料外,仲有採用龍蝦來熬煮,第一口已經飲到濃郁既龍蝦鮮味,而花膠同響螺頭吸收哂龍蝦既鮮味,好入味! 兩者大大件之餘亦很爽,係一試難忘既湯!.🌟主菜▪️花圖和牛寶盒寶盒既意思,原來就係將唔同既材料以和牛包裹住,再用菜絲綁起來固定來烹煮,呈現四方寶盒既賣相,十分精緻! 味道帶點微辣,配以粒粒口感,很豐富! ▪️紅粉西施鰈魚柳呢碟實在出色! 嫩滑既
🌟頭盤
▫️脆炸韮菜鴨血
▫️酒糟醉雞卷
🌟爵士湯
🌟主菜
▪️花圖和牛寶盒
▪️紅粉西施鰈魚柳
呢碟實在出色! 嫩滑既魚柳上邊鋪滿脆脆,令味道層次昇華,不用調味料已經好好食。魚柳下面金黃色的是蒸蛋,加了龍蝦湯汁來蒸熱,實在太惹味了!
🌟蔬菜
▫️豆漿杞子素千層浸時蔬
品嚐過以上濃郁的精緻料理,正好來一道清而不淡的蔬菜! 可選芥蘭或生菜做底,我地揀左芥蘭。豆漿的豆香正好蓋了芥蘭的苦澀,味道十分清爽! 素千層吸滿豆漿,一口食下去爆汁,十分入味!
🌟主食
▪️花圖炒飯
以藝術品般的碗裝載著花圖炒飯,一打開就聞到黑松露既香氣,再望望就見到炒飯上就是一大顆黑松露,實在是奢華的享受! 材料除了有黑松露外,還有和牛粒、蛋、炒飯粒粒分明,很美味!
🌟甜品
▫️紫醉金迷
真有詩意的名字! 這道甜品是以紫薯製成的糖不甩,外面灑滿花生及椰絲,充滿甜香! 外面是脆卜卜的口感配以內裡紫薯糖不甩的軟糯,十分有趣!
🌟Cocktail
▪️Pink Shady
以手工氈酒NIP Dry Gin、士多啤梨酒、紅莓汁、檸檬汁、玫瑰梳打及蛋白調製而成既雞尾酒,粉紅色既酒好浪漫,最趣緻係分成兩杯呈上,徐徐把透明樽的玫瑰梳打倒入粉紅cocktail,讓灑滿玫瑰花瓣的氣泡慢慢向上升,視覺加分! 味道充滿玫瑰香,花香中帶微微的酸甜,好適合女士飲!
▪️St. Flrue
以法國琴酒G Vine's Gin、接木花酒、檸檬汁、糖漿及白葡萄氣泡酒調製而成,酒上掛了一粒白葡萄,味道相對香甜,酒味十分香!
今次實在難忘,在神秘華麗的環境下品嚐高質精緻的中菜,再來杯雞尾酒,實在夢幻又盡興! 餐廳除左提供精緻中菜及酒類外,還有火鍋及點心! 當晚就已經分別見到有兩大枱客人開心嘆火鍋好滿足! 呢度既服務都很好,每呈上一道料理都會解釋細節,十分貼心! 想在華麗既環境下食高質中菜,呢度一定係好選擇!