2020-11-25
《葵芳》話說去葵芳無理由唔去葵廣,去葵廣買衫講緊係差唔多每個後生女既共同回憶😂葵廣都有好多黃店好好味架~不過個日行街行到攰,真係想坐低chill下慢慢食,就試左呢間「本地薑」~其實佢賣既野同普通冰室/茶餐廳有點似,不過有好多薑既特飲~蜜糖雞扒煎蛋飯拼燒菠蘿 $58本身想叫d再特色d既野,但🐢可能覺得呢d聽落似頹飯既野係男人的浪漫😂我會話佢質素超額完成~蜜糖雞扒好香,蜜糖個種甜好出,煮得好入味,外脆內軟超好味😳個煎蛋流心的,蛋漿++😍個燒菠蘿勁香甜,同平時大X樂個d凍菠蘿係天與地既分別,岩哂我呢個菠蘿控,勁正!家鄉酸菜魚$88 (配例湯/熱飲,我揀左熱奶茶)係好耐無食既一人一鍋😭😭佢既酸菜魚幾好食,個湯好好飲😳~魚既份量多,又滑!酸菜份量都唔少~最讚係佢比左好大兜生菜你,係勁大兜!配埋酸菜湯底你自己淥係勁正勁好味😳你問我同大陸個d太X酸菜魚/探X比,我會話佢的確無咁好味~但我覺得一人一鍋黎講,佢真係收貨有突,起碼真係食得出酸菜味同個湯底好飲!早2年我食過X粥麵既一人一鍋酸菜魚,我會話個間真係好難食~呢間仲要黄店!八両金(薑汁,菠蘿汁,原片菠蘿,梳打水)$28(跟餐半價$14)呢個超特別😍
蜜糖雞扒煎蛋飯拼燒菠蘿 $58
家鄉酸菜魚$88 (配例湯/熱飲,我揀左熱奶茶)
呢個超特別😍原來薑同菠蘿mix埋都幾夾😳有d薑絲係底好好口感~配埋有汽既梳打水係勁好飲~真係幾推薦佢d特飲~
額外一讚佢d服務態度超級好!Overall 好推薦呢間!下次行街行到攰同肚餓,除左葵廣堆證食黄店外,仲可以幫襯呢間本地薑💛