2019-11-23
啱啱去完日本,好懷念日本菜,今日終於嚟到呢間新開嘅日本菜餐廳試試,裝修非常日式,地下主要係做Omasaka,樓上仲有雅座,我和寶寶二話不說就坐咗去Omasaka位置啦!我哋叫咗燒物Omasaka ,菜式種類非常豐富!前菜係高麗菜沙律首次食高麗菜沙律,發現高麗菜唔單止爽脆,而且清甜,配埋芝麻醬,非常開胃!呢度菜出乎我意料之外,估唔到高麗菜嘅味道係好適合做沙律㗎 !非常欣賞師傅巧奪天工,可以令到平平無奇嘅高麗菜製作成日式料理!燒物套餐包左幾款燒物,包括:天葵、煙肉番茄、雞翼、雞肉串等等。師傅非常用心去燒烤,而且用上新鮮食材,我見師傅即場喺蔬菜籃挑選新鮮蔬菜作為燒物,非常專業!雞翼燒得剛剛好,外皮不但脆口,而且帶有濃郁嘅雞油香味。師傅冇用到濃味香料調味,更加帶出雞嘅鮮味秋葵都燒得剛剛好!外皮脆香,內裏仍juicy!雞肉串非常好食,師傅話呢個唔係普通嘅雞肉,係非常罕有嘅部位,所以特別嫩滑,而且油香十足!呢條燒魚超級好食!師傅話係特登挑選新鮮嘅魚作為燒物,只需要加上簡單調味料,就可以帶原有嘅鮮甜味。而且魚肉嫩滑,配上焦香嘅魚皮,食到停唔到口!又點少得刺身呢!餐廳挑選時令海鮮製成刺身拼盤,唔新鮮都
我哋叫咗燒物Omasaka ,菜式種類非常豐富!
前菜係高麗菜沙律
燒物
秋葵都燒得剛剛好!外皮脆香,內裏仍juicy!
又點少得刺身呢!餐廳挑選時令海鮮製成刺身拼盤,唔新鮮都唔會食!
所有刺身都非常新鮮,每類海鮮都保持住色澤通透,帶有光澤,足以證明餐廳係用上新鮮海鮮
刺身非常厚身,譬如油甘魚足足有波子噤厚,而且冇根,入口即溶,又充滿魚油香!
呢個係櫻花豆腐,非常推介!豆腐係炸過,外表鬆脆,配上帶有薑味嘅櫻花蝦醬汁,小小辣辣地,令到豆腐嘅味道更豐富!
冷麵烏冬都好好食,麵條爽口,配上清甜嘅冷麵醬汁,味道非常夾!
套餐中包括埋水玄餅,為整個晚餐畫上完美句號,下次一定會再食過!