📍GOLDFINCH中環善慶街2號地舖呢間餐廳book mark咗好耐,趁個朋友係外國返嚟,就同佢去享受下,餐廳內座位唔多,😉😉有夠舒服,食物選擇不多,咁樣大廚就可以專注做好每一樣菜😍😍😍👉Kuih Pie Tee 💰$128😋😋😋😋.5/5粒粒新鮮拖羅🐟🐟加上特調醬汁同啫喱,用上薄脆撻皮盛載,每咬一口都係又脆又有鮮味嘅感覺,仲夾雜少許芥辣味,令到成個味道更加提升,想講個薄脆唔會比會餡整到林咗,值得加分🤩🤩🤩👉Tom Kha Gai 💰$88😋😋😋😋.5/5呢味菜我注視咗落個伴碟度,🤩🤩🤩嘩,第一次食雪耳係用煎嘅煮法😆😆幾特別呀,外面係脆脆地,咬落去係有啲汁,又有咬口。一口雞翼,煎到兩面金黃,外脆內軟,仲要啲雞骨係好幼。呢道菜面層灑上炸蓮子碎,食落似爆谷,好正😋😋😋😆👉Mapo Tofu 💰$98😋😋😋😋.7/5嘩,呢個"麻婆豆腐"真係好出色,菇碎用麻辣香料炒到好香好入味,加埋好重豆味嘅慕絲狀豆乳,係另類版麻婆豆腐。配新鮮即炸蓮藕片,熱辣辣,脆卜卜,好味到非筆墨形容。如果配飯可以食兩碗。👉Red Shrimp Soup 💰$118😋😋😋😋.5/5炙燒原隻剝殼紅蝦🦐🦐,蝦身放上飛魚籽,店
📍GOLDFINCH

😋😋😋😋.7/5

👉Red Shrimp Soup
💰$118
😋😋😋😋.5/5
炙燒原隻剝殼紅蝦🦐🦐,蝦身放上飛魚籽,店員係面前將濃湯倒入蝦面,冒出絲絲細煙。濃湯用咗蝦殼同咖哩熬成,飲落好鮮味好香濃,蝦就唔洗講啦,鮮甜爽口,蝦尾殼都食埋,一滴湯都無剩🥣🥣

👉Star Snapper Fillet
💰 $278
😋😋😋😋.7/5
兩大塊新鮮魚肉🐟🐟,係用上石蚌魚,煎到魚皮好脆,魚肉好滑,啖啖肉,每咬一啖都卜卜聲,好食都停唔到口。😋😋另外仲有兩隻芝士豆苗餃子,🥟🥟一口咬落去,咇到成口都係芝士,估唔到魚同餃都可以咁夾😋😋

👉Beef Short Ribs
💰$298
😋😋😋😋.5/5
🥩🥩牛條煎得好粉嫩,肉同肥分佈好平均,好重牛味,肉質嫩滑,伴碟係一舊用酸菜炒嘅蕎麥麵🍜🍜有別於平時嘅凍食蕎麥麵,咁樣煮都幾好食😋!

回頭: Yes !!!大部份菜式面頭都擺放咗啲食用鮮花,為食物增添美感,睇得又食得。大廚將平凡嘅食材,烹調到非一般嘅好味,料理到畫一樣咁靚,值得用行動嚟支持!💓💓💓另外佢個廁所超驚喜,勁岩打卡📸📸

#kermit食在中環