2019-01-24
很難得和朋友終於有時間相約在銅鑼灣吃飯,今天我們去了吃日式燒肉。冇諗到有意外驚喜!由於我哋今日係平日,所以價錢比一般六、日公眾假期為便宜,加錢仲可以任食A4 鹿兒島、宮崎和牛、壽司刺身、燒肉放題!仲有每人一份海鮮拼盤。一聽到已經流晒口水,我哋食咗西班牙伊比亞一口黑豚、西班牙伊比利亞黑豚扒同尚鮮精選一口黑毛和牛。仲有好多唔同嘅和牛種類,包括A4鹿兒島黑毛和牛肉三角、A4宮崎黑毛和牛頸脊、A4宮崎黑毛和牛脊肉、A4鹿兒島黑毛和牛板翼、A4鹿兒島黑毛和牛背峯同A4鹿兒島黑毛和牛嫩肩肉。和牛款式多籮籮,真係令人花多眼亂,除咗西班牙一口黑豚、黑豚扒同黑毛和牛之外,其他都可以任叫,超級正!未食過啲和牛,肉味可以咁沈實濃郁,已經唔可以用牛味十足去形容,完全係昇華左去另一個層次。雖然還不可以誇得用入口即溶來形容,但那種肉鬆軟的感覺,真的令人一試難忘,吃完不覺得有罪惡感,彷彿就置身於日本鹿兒島之中!雖然呢度主打係燒肉,但其實仲有好多唔同類型嘅食物可以選擇,包括一般嘅日式放題刺身當然是不可缺少。裏面有多達15款的刺身選擇,有玉子、蟹柳、北寄貝、八爪魚、吞拿魚茸、帶子和甜蝦等等都是我最喜愛吃的!它們的新鮮度
雖然呢度主打係燒肉,但其實仲有好多唔同類型嘅食物可以選擇,包括一般嘅日式放題刺身當然是不可缺少。裏面有多達15款的刺身選擇,有玉子、蟹柳、北寄貝、八爪魚、吞拿魚茸、帶子和甜蝦等等都是我最喜愛吃的!它們的新鮮度如果10分為滿分也有8分,而且來的份量果然與我們所下單的份量一樣,交足貨。
除此以外令我一試難忘的當然是清酒煮蜆和辣酒煮蜆,聽說這裏的蜆也是經過特別處理,他們會用幾小時的時間進行吐沙,而且蜆亦是每天新鮮購買,不會過夜,我足足吃了八個小盤子,可想言之是如何的美味。
連續兩小時和朋友大吃大喝,任點的小菜