2015-06-27
華記士多@西灣河蛋包飯(8/10)($33)foodki好多伙伴都推薦左華記士多既蛋包飯,今次同幾位foodie一齊去食😛。今日真係好熱😰😰,去到仲要排隊。等左大約20分鐘,等到foodki變人乾終於坐得😂,不過都係露天位😂😂熱撚死。我地叫左3個蛋包飯外加一份芝士茄汁鹹牛肉多士😍。蛋包飯真心好食😍😍😍,蛋煮得半熟岩岩好😝,蛋味濃郁,師傅功力夠😉,咖哩係類似日式咖哩,甜,微微辣😝。而飯係加左豉油撈飯,同日本既茄汁飯唔同,超港式😍。呢個蛋包飯集各家之大成,正!價錢亦都非常抵,只需33蚊😱,真係平靚正!其實foodki真心想比9分,甚至9.5分😦,可惜係食物之外有唔少缺點。講講服務態度先,個阿婆既態度真係好差,我地等左10分鐘之後諗住等人落單,見咁耐都無人,咁我地諗住行埋去落單都叫foodki番埋位坐,有冇搞錯呢,之後繼續等。而且,廚房細,上碟速度都好慢😫。但最大問題係環境。我地係室外坐,食食下蛋包飯既時候,有隻foodki既天敵小強,係foodki側邊既牆爬上去帳蓬,,之後仲玩Bungy Jump跳番落黎,,真係嚇死foodki啦,嚇到成個彈起。foodki都明室外係咁,但真係太過可怕啦。
蛋包飯(8/10)($33)
講講服務態度先,個阿婆既態度真係好差,我地等左10分鐘之後諗住等人落單,見咁耐都無人,咁我地諗住行埋去落單都叫foodki番埋位坐,有冇搞錯呢,之後繼續等。而且,廚房細,上碟速度都好慢😫。但最大問題係環境。我地係室外坐,食食下蛋包飯既時候,有隻foodki既天敵小強,係foodki側邊既牆爬上去帳蓬,,之後仲玩Bungy Jump跳番落黎,,真係嚇死foodki啦,嚇到成個彈起。foodki都明室外係咁,但真係太過可怕啦。sosad...
芝士茄汁鹹牛肉多士(7.5/10)
呢個係華記既另一招牌作,多士較軟熟,睇番原來係煎出黎而非用多士爐,所以多士水份較多。茄汁加鹹牛肉類似肉醬口感加上芝士溶化得岩岩好,真係有港式小店味道!正。可惜當時小強正在奔跑中,快快食完就走人sosad。