2010-03-27 20 浏览
一向愛吃日本嘢,常常会尋覓不同的日本料理去嘗試,是次選了森壽司!這間店子小小(約得16-18個座位), 是老闆小本經營, 雖然店子細小, 但出奇地給人warm的感覺(好比那些高級日本餐廳, 給人拘速壓迫的感覺, 實在令人有點吃不消!) 而且每款食物是老闆精心之作, 新鮮之餘,賣相出眾, 我確實食出每款食物的誠意!!有幾道食物是小妹心水推介1)海膽壽司--小妹最愛吃的, 聽聞此店的海膽出名非常, 當然必試不可!! 果然海膽超級鮮美, 仲入口即溶, 厚厚的海膽, 與飯的比例約2:1, 齋睇海膽的份量已經冧死人!!必食推介!!! (2)明太子雞翼--熱辣辣的, 外皮夠脆, 內裹包住份量十足的明太子, 沒有雞翼本身的肥油, 吃完也不覺heavy呢!! (3)免冶雞肉串--這是老闆自創的招牌菜, 我見每枱都有叫, 一試果然冇令我失望, 像雞肉與骨混為一起(類似豬軟骨), 很有口感, 肉質惹味開胃, 清新不膩, 很有特色! 招牌必食!! (4)軟殼蟹卷--用牛油果裹包着脆卜卜的軟殼蟹及蟹子, 軟軟的牛油果配合軟殼蟹的脆香, 一軟一脆產生了化學作用!! 喜歡吃軟殼蟹的朋友, 一定要試啊!! (5

有幾道食物是小妹心水推介:
(1)海膽壽司--小妹最愛吃的, 聽聞此店的海膽出名非常, 當然必試不可!! 果然海膽超級鮮美, 仲入口即溶, 厚厚的海膽, 與飯的比例約2:1, 齋睇海膽的份量已經冧死人!!必食推介!!!

(5)葱油甘魚籽卷--這是是日推介, 用紫菜包着油甘魚籽, 質感豐富且十分鮮美, 賣相很美, 創意十足!!
(6)銀鱈魚京燒--十分新鮮, 皮脆而魚肉香滑, 沒有最怕的腥味, 最欣賞配合生菜沙拉, 健康之選!!

(7)磯煮鮑-- 鮑魚鮮味, 有口感!!
小妹其餘還食了幾款壽司、金菇牛肉卷等, 都好ok!!
價錢貴, 是次三人食埋單$560, 每人二百都唔洗, 但已經食得+分飽和滿足!!這個價錢食到這超水準級的食物, 小妹誠意推介給喜歡食日本嘢的朋友!!

海膽壽司
明太子雞翼, 正!
免冶雞肉串--自創的招牌菜
軟殼蟹卷--喜歡吃軟殼蟹的朋友, 一定要試啊!!
葱油甘魚籽卷
銀鱈魚京燒--十分新鮮
磯煮鮑-- 有口感
2010-03-19
海膽壽司
明太子雞翼, 正!
免冶雞肉串--自創的招牌菜
軟殼蟹卷--喜歡吃軟殼蟹的朋友, 一定要試啊!!
葱油甘魚籽卷
銀鱈魚京燒--十分新鮮