2020-03-20
疫情下想打邊爐,但又人心惶惶?就要搵一間衛生措施做得好好的火鍋店。今日經過旺角,真係好掛住為食仔卜卜蜆,所以決定照食唔理啦。店員係門口已經幫我們用搓手液清潔好,仲有個消毒包比我們放在桌子旁邊,據說可以消除周圍的細菌,特別好的。一坐下,店員就給我們遞上一杯自家製柚子茶,據說潤喉除感冒,好貼心好好啊。來過幾次,很快就點到喜歡吃的菜式,首先來個卜卜蜆雞煲小辣,大大煲雞煲真係好野味,加上卜卜蜆都有雞煲味道,真係又香又正抖。食完個雞煲,就可以加湯做火鍋,我們點了幾個菜,有手打四寶丸,自家黃金炸響鈴,皇帝菜,還有本地新鮮牛頸脊。這個四寶丸是四種不同口味,有牛,豬,蝦,墨魚,粒粒都大大粒,口感有魚膠的彈牙爽口,不同味道粒粒都咁好味。自家黃金響鈴也是好好吃,所謂的黃金係鹹蛋黃好邪惡,但食左返唔到轉頭,超香超入味。同埋個牛頸脊,肉紋顯明,口感有嚼勁,食得出牛的新鮮。特別一提係這裡的店員都十分熱情又認真勤奮,密切關心及注意我們所需,真係讓客人感到賓至如歸的感覺,特別要稱讚的。