2018-09-09 128 浏览
在網上看過這間日本燒肉店的評價不錯,早已想約幾個朋友一齊品嚐,今日終於如願以償,餐廳位於一樓,升降機燈光昏暗,感覺好高級同有情調,入到店內卻燈火通明,雅座寬敞。侍應安排我哋坐低後,隨即送上一盤魚生刺身,當中有三文魚、甜蝦、油甘魚、帶子、吞拿魚同八爪魚,啲刺身超新鮮,最驚喜係有一整板我最鍾意嘅海膽,仲有紫菜俾我哋夾住海膽一齊食,真係超級正!跟住我哋又嘩一聲,原來係海鮮拼盤駕到!拼盤用料十足,有日本名物喜知次、鮮鮑魚、大蝦、仲有大大隻嘅蠔同螺,同時店員亦教我哋將貝殼類海鮮放喺爐邊,再落啲清酒一齊燒,咁啲肉就冇咁乾,又可提升海鮮味道,個爐中間就用嚟燒肉類,咁樣就可以一邊燒肉一邊等海鮮熟,店員服務好,又貼心,抵讚!而且啲海鮮確實好鮮甜,一個字…… 正。係時候主菜出場啦,燒肉拼盤有:美國牛肋骨、澳洲和牛西冷、牛胸腹、肉眼和米澤三元豚西冷,每樣都肉嫰多汁,燒好後加少許餐廳提供的喜馬拉雅山粉紅鹽,更能提升肉味,也帶出多一分牛香,當中最好味的和牛西冷,大家都不約而同話要追加,同時我哋亦叫多份厚切牛舌片試試,點知原來牛舌點上燒肉醬汁,再加幾滴青檸汁後,口感更嫩滑,一件接一件,食唔停口。另外,手羽(雞翼)

係時候主菜出場啦,燒肉拼盤有:美國牛肋骨、澳洲和牛西冷、牛胸腹、肉眼和米澤三元豚西冷,每樣都肉嫰多汁,燒好後加少許餐廳提供的喜馬拉雅山粉紅鹽,更能提升肉味,也帶出多一分牛香,當中最好味的和牛西冷,大家都不約而同話要追加,同時我哋亦叫多份厚切牛舌片試試,點知原來牛舌點上燒肉醬汁,再加幾滴青檸汁後,口感更嫩滑,一件接一件,食唔停口。另外,手羽(雞翼)、骨付雞肉腸和七味豚拖羅(豬頸肉)加上七味粉去燒,好味到難以形容。

最後甜品當然唔少得啦!食完蛋糕同撻甜點後,再食埋佢哋啲與眾不同嘅雪糕、雪條,除咗有Movenpick杯裝雪糕任食外,榴槤雪糕一定要試,非常重榴槤味,正呀!

食完甜品已經飽到上心口,但係原來仲有好多小食、沙律、天婦羅、炸物同蔬菜都未試,不過真係再食唔落啦!下次一定要再嚟過,決定試晒佢哋所有嘅食品同飲品。