2019-11-09
作為一個專業嘅港豬,最鍾意就係食日本野同埋鐵板燒。聽講最近觀塘開咗一間超正嘅日本野,就即刻去試一試睇吓有幾勁。一入到去見到個裝修已經覺得不得了,好日本風,而且服務員都好好,好有禮貌咁迎接我哋。亦會問我哋想食啲咩類型嘅野,仔細介紹同埋推介俾我哋非常貼心。我哋表示我哋想試, omaska同埋鐵板燒,點完餐之後佢就安排我哋坐喺壽司師傅阿仁前面!首先係頭盤,第一樣估唔到嘅,竟然係用紫蘇同埋青梅漬腌蓮藕,可能你會以為蓮藕質地會比較淋身,但係用紫蘇同埋青梅腌過之後,成個口感都唔同左好爽脆,而且味道非常之匹配非常開胃。第二樣嘢就係柚子蘿蔔,出面食好多蘿蔔都會有好多咋,咬落好唔爽快,而且會有一啲苦澀嘅味道。但係呢度就唔會啦因為淡淡的柚子香蓋過咗蘿蔔可能有嘅苦澀味,但係又唔會蓋過蘿蔔本身嘅風味。所以非常適合喺每到餸之間清新一下味蕾。第三樣就係呢個淺淹青瓜,所使用嘅青瓜唔係中國嗰啲咁粗嘅青瓜,係日本嗰種比較幼身嘅青瓜,所以食落去嘅口感比較清爽而且冇好過分嘅青瓜味,小小嘅鹹香,非常之適合用嚟喺每到餸中間清新吓味蕾㗎!最後一個前菜可能你會覺得好普通,就係薑啊。冇錯的而且確每一間日本野都會有薑,但係唔係每一間都
最後一個前菜可能你會覺得好普通,就係薑啊。冇錯的而且確每一間日本野都會有薑,但係唔係每一間都會好味,例如有啲會好多筋或者有浸腥味,但係呢度所用嘅子薑呢就冇呢個問題啦食落口呢完全冇渣而且薑味都唔會太辣。正!
第一樣出嚟嘅刺身呢就係叫做赤矢柄,呢個係一條非常特別嘅魚。頭同嘴嘅部份係非常之長,好似箭咁既形狀,屬於白身魚。係普通嘅壽司店都比難搵得到嘅魚。魚味清甜,口感會比較粉嫩,淡淡的甜味會喺口入面keep住,基本上唔使點Wasabi或者豉油,因為太過濃調味會蓋過本身嘅魚味,咁就浪費左一條咁好味嘅魚啦!
第二樣呢就係最為人熟悉嘅帆立貝啦。通常帆立貝食落嘅口感呢,都會比較淋身,好似糯米糍咁嘅感覺。但係原來有個做法會令到貝類嘅口感更加豐富,可以食得到一條條分明嘅口感,而且更加有彈性添。壽司師傅阿仁將帆立貝放喺掌心,大力一拍帆立貝即刻由軟糯嘅狀態變咗做挺起身。小弟從未見過呢個做法,而且一個小小嘅動作就令到食材本身嘅口感有唔同實在令人驚訝!所以話好嘅壽司師傅都係好重要架!
相信大家一定飲過用紅衫魚煲嘅湯,或者用嚟炒蛋。大家應該知道紅衫魚有浸獨特嘅味道。我諗大家都未試過刺身嘅紅衫魚,我本人都係第一次試!聽壽司師傅講,因為紅衫魚本身個口感比較林,所以會輕輕加熱魚嘅表皮,再加少少姜戎蓉同埋蔥花,令魚嘅口感更加豐富,同時帶出魚嘅鮮味。由於魚嘅味道本身都好特別,所以都唔使特別再加豉油。大家有機會一定要試吓啦!
跟住就到天使海老,可能你會問有乜特別啊咪又係蝦一隻。但我可以話俾你聽呢一個,並非一般嘅蝦,而係喺澳洲一個地方,水質係得到認證嘅地方捉嘅蝦。所以唔使擔心下會食到一啲唔乾淨嘅嘢。大家食開日本野都知蝦頭通常會用嚟煮湯或者炸左佢,但係呢隻就唔使啦可以直接食到新鮮嘅膏,而且蝦膏味都好濃!絕對值得推介呀!
呢個鯖魚,相信大家對於嘅鯖魚記都係嚟自吉吉家同埋一啲熟咗嘅清遠。我呢度嘅鯖魚呢係好特別嘅,原來生食都可以咁龍尾嘅,因為太過新鮮嘅關係絲毫嘅腥味都冇!可以話係突破左我對鯖魚嘅理解!正呀
鍾意食日本野既人都知道,鏗魚經常用喺湯底,相信好少人試過刺身既鏗魚。原來佢嘅口感比較實淨,加埋你個孫片同埋蔥花,令到口感更加豐富味道亦都更加突出,所以非常值得一試。
安藝紫漬其實係一啲紫蘇葉嘅漬物嚟嘅,酸酸地可以清一清口腔,而且好開胃所以我覺得呢個係好好味嘅一個漬物!
Wasabi山藥。聽個名都知充滿咗芥末嘅味道而葉制而成嘅山藥。Wasabi嘅咪唔會太重,山藥亦都非常之爽口,配合起嚟小小嘅辣味加上清爽嘅山藥,非常好味呀!
間八係一種非常之高級嘅食材,即係長度超過兩米嘅鰤魚,而最適合食嘅時間正正就係而家,所以我哋真係非常之好彩可以食得到。佢嘅口感細嫩,肉質比較有彈性同埋脂肪含量唔算太多,所以非常鮮味啊!
中腹吞拿唔使多講,入口即溶,唔會好似赤身咁瘦,亦都唔係好似大吞拿魚咁太肥,入口嘅感覺真係非常令人回味啊。
秋刀絕對係適合秋天食嘅魚,聽講而家係最肥美,秋刀獨有嘅味道可能唔係個個都鍾意,但係好似我咁鍾意食秋刀嘅人就非常滿意。
左口魚裙邊可以話係我最鍾意食嘅壽司之一,配合埋柚子酸汁蘿蔔蓉,減輕油膩感之餘,亦都令到口感更加爽口,加埋師傅即席火炙,簡直係同時刺激你嘅味覺同埋視覺啊
和牛粒炒飯充滿咗和牛嘅油脂香,但係炒飯依然粒粒分明,可以話係炒飯嘅巔峰之作!
仲有A5嘅日本宮崎和牛薄切,雖然話係薄切,但係鐵板嘅廚師居然都有問我地想要幾多成熟,證明佢嘅鐵板工都一定有相當嘅功架,靚嘅和牛的確係唔需要特別嘅調味,簡單嘅自家製蒜片同埋蔥粒之後,嗰種日式風味即刻湧上心頭啊!
嚟到尾聲嘅部份,首先係蔥花吞拿魚腩手卷,平時見到都係現成嘅吞拿魚碎加蔥花包住手卷就算數啦,但係呢度竟然係有師傅慢慢切吞拿魚,大家唔好以為去到呢度就完啦,師傅竟然慢慢將吞拿魚根挑出來,當我地食嘅時候就知道師傅嘅用心,完全冇筋加埋挑選嘅部位係好濃味,所以係非常之咁好味,一般嘅吞拿魚蔥花手卷係完全冇得比。
平時食完日本野,通常都淨係比碗麵豉湯你就算,呢到非常之唔同,個湯入邊係有成粒帶子喺度㗎,飲落你完全明白呢啲唔係用粉沖出嚟嘅麵豉湯,而係用新鮮嘅材料去熬製而成嘅,呢一點係非常之值得稱讚,因為最尾嘅回憶係會記得特別深刻!
嚟到最後嘅甜品時間,呢度有雪糕有四種味,由於實在太難揀關係,最後四款都叫齊晒。本身我哋都說過要求都非常之高,所以都冇抱住好大期望。先講講嗰四種口味先,喺香桃、芝麻、紅豆同埋綠茶。綠茶同埋紅豆係令我最驚訝嘅,因為通常呢兩隻味都係做得唔好食,但係呢度竟然非常之濃郁食得出綠茶雪糕係用真正綠茶粉去做,紅豆亦都係充滿咗淡淡的甜味唔會係用糖去煮嘅死甜味!